Dune (1984) – Tripp genom universum

Paul i Dune (Kyle MacLachlan)

Mer Dune på Rymdfilm: Jodorowsky’s Dune (2013) – om filmatiseringen från 1970-talet som aldrig blev av men som influerade den här filmen.

Handlingen.

Den unge ädlingen Paul Artrides (en rosenkindad Kyle MacLachlan) färdas till ökenplaneten Arrakis, centrum för en galaktisk maktkamp och det enda stället i universum där man kan utvinna Kryddan – en sorts sinneutvidgande drog som även tillåter The Guild att färdas genom galaxen i överljushastighet. Dessutom ger den mörkblå ögon åt den som använder den länge. Pauls pappa har fått Arrakis i förläning, men även de obehagliga Harkonnens vill ha makt över Kryddan. Paul tvingas fly, men går så småningom ett stort (och flummigt) öde till mötes.

Rymdskeppet!

Även om det mesta av handlingen i Dune utspelas i öknen, så kvalar den ändå in på Rymdfilm genom den interstellära kopplingen med Kryddan och The Guild.  Och filmen inleds med att familjen Artrides färdas på ett av The Guilds skepp genom ett ”veck” i rymden – och det är ett storslaget spektakel. I en helt underbart spejsad scen åker familjens transport tillsammans med många andra liknande farkoster in i en mycket större kryssare som styrs av en ”Navigator” från The Guild – en enorm mask som hämtad rakt från Alice i Underlandet. Navigatorn/masken skjuter blixtar ur rumpan och då uppstår ett veck i rymdtiden. Far out, man!

Pretentionerna?

Kanske en av de mest pretentiösa science fictionberättelserna i hela litteraturhistorien. Vi får oss till livs ökenfilosofi och får bevittna födelsen hos en Messias som inte bara ska rädda planeten, utan hela universum. Profetiorna och högstämda monologer formligen haglar!  Religion, politik och socialantropologi blandas med ren action – och maskar i olika former. David Lynch gör sitt bästa för att skapa en film med samma högstämda ton som romanen.

Specialeffekterna;

Filmen gjordes 1984 och specialeffekterna har åldrats på ett mycket påtagligt sätt. Ändå är Dune fortfarande en majestätisk film, en riktigt rymdopera med extra allt ovanpå. Scenografin och kostymerna är fortfarande fantasieggande och har en helt egen särart samtidigt som hela projektet självklart måste ha inspirerats av succén för de wagnereska Rymdimperiet slår tillbaka och Jedins återkomst några år tidigare. Visuellt är Dune en fest: ökenmaskarna är skrämmande, baron Harkonnen är motbjudande grotesk, Navigatorn från the Guild är trippat fascinerande och Kyle MacLachlan är storögt messiaslik med den värsta Bobby Ewingfrisyen du kan tänka dig.

En sentida efterföljare är The Chronicles of Riddick, som har tydliga influenser i sin look från Lynchs vision.

Domen:

Klart sevärd för spektaklets skull, eller om du gillar romanen som filmen bygger på. Dessutom är produktionen en veritabel kändisfest: David Lynch regisserade och Patrick Stewart har en biroll, liksom Max von Sydow och Sting, som förekommer i minimala rymdkalsonger. Toto (rockgruppen) gjorde soundtracket tillsammans med Brian Eno. Slutresultatet lever förstås inte upp till de enorma föresatserna, men det kan man leva med. Jag kan inte låta bli att känna ett styng av sorg över att den filmatisering från 70-talet som regissören Jodorowksy försökte sig på, aldrig realiserades. Den filmen hade gått till historieböckerna. Men det gör tyvärr inte David Lynchs version.

Läs mer om den Dune som aldrig filmades:  Jodorowsky’s Dune (2013) – om filmatiseringen från 1970-talet som aldrig blev av.

Nedan en scen med Kejsaren och en Guildrepresentant, samt en massa killar i läderrock.

Se även +

Stjärnornas Krig är den film som liknar Dune mest, men den har åldrats bättre. The Chronicles of Riddick är influerad av DuneJodorowsky’s Dune (2013) – om filmatiseringen från 1970-talet som aldrig blev av.

Bonus: Så byggdes rymdskeppet! (video)

Regissör: David Lynch
Producent: Raffaella De Laurentiis

16 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.