9 misstag som Prometheus besättning gör

I min recension av Prometheus skrev jag att kan man reta sig något enormt på de konstiga beslut och underliga beteenden som besättningen på rymdskeppet Prometheus visar upp. Här är de mest uppenbara knasigheterna som våra astronautvänner gör sig skyldiga till. Varning för stora spoilers!

Glömma (eller låtsas glömma) att briefa besättningen
Hmm, låt se, om jag var Peter Weyland och bekostade ett uppdrag för en triljon dollar (som dessutom krävde av besättningen att de fraktas till ett helt annat stjärnsystem i flera år) så skulle jag som en del av den psykologiska profilen vid rekryteringen haft som krav att alla besättningsmän var införstådda i att uppdraget går ut på att ta första kontakt med en utomjordisk art. Jag skulle definitivt inte ha gjort som i filmen och väntat tills resan var över och klockan blivit tio minuter innan första uppdraget.

Fifield från Prometheus. Världens argaste geolog har också världens sämsta omdöme och hittar inte heller särskilt bra

Sticka ifrån gruppen medan ni är i en alienpyramid
I geologen Fifield (Sean Harris) och exobiologen Milburn (Rafe Spall) har vi de levande illustrationerna till punkt 5 ovan: de är helt klart inte lämpade för ett sånt här uppdrag. Så fort det blir det minsta creepy så lägger Fifield och Milburn benen på ryggen och sticker iväg på egen hand. Men trots att det är Fifield som har med sig kartläggningssonderna så knallar de åt fel håll, går vilse och hamnar bara djupare i klistret.

Inte guida Fifield och Milburn ut ur pyramiden
Hur mycket vi än älskar Idris Elba, så är hans rollfigur kapten Janek inte den vassaste kniven i lådan. Medan sandstormen pågår och Fifield och Milburn irrar omkring i pyramiden så har kaptenen både audiokontakt över radion och visuell kontakt genom sin snassiga 3D-hologramkarta. Först råder han dem att inte gå åt det håll där en livsform har siktats, men då livsformen försvinner från kartan är det som om han helt glömmer bort dem. I själva verket tycks alla glömma bort Fifield tills han dyker upp på rymdskeppets bakgård.

Milburn från Prometheus, biologen som vill gosa med rymdkobran.

Gosa med en rymdkobra
Milburn är exobiolog, alltså expert på rymdvarelser. Ändå är hans första reaktion då de träffar på en reptil som går upp i försvarsställning att ta upp den och börja kittla den. Stort misstag!

Låta Holloway sitta och supa i operationssalen under operation
Det här är bara weird. Den desillusionerade Holloway korkar upp segerchampagnen och sitter och småsuper under flera scener i filmen. Bland annat inne i den operationssal där resten av besättningen har heltäckande sterila skyddskläder. Holloway sitter i mysbyxor och t-shirt.

Döda Holloway
I filmens Ögonblick av onödigt övervåld använder Meredith Vickers (Charlize Theron) en eldkastare för att levande bränna upp expeditionens huvudforskare, bara för att han har feber och mår illa. Åtminstone är det så det framställs. Här hoppas vi på att director’s cut kan kasta lite ljus över saken. Och varför reagerar inte Shaw (Noomi Rapace) starkare på sin pojkväns avrättning?

Låtsas som om inget har hänt efter Fifields död
Minns ni geologen Fifield som försvann? När han väl återkommer som mordisk rymdzombie och dödar flera i besättningen blir det förstås lite dålig stämning. Men hur reagerar kaptenen och resten av besättningen alldeles efteråt? Har de ett krismöte och diskuterar strategier? Om uppdraget ska avbrytas? Nej, för de gör absolut ingenting. De låtsas som om inget har hänt.

Glömma bort monsterbäbisen
Medpoden där Noomi utför sitt kejsarsnitt ligger enligt rundturen i början av filmen mitt inne i Vickers privata del av skeppet. Det är där hon lämnar sitt nyfödda monsterbarn. Sen går det väldigt lång tid, och barnet växer i rekorfart tills det på slutet fyller hela rummet. Och ingen märker nånting. Man skulle kunna tycka att Noomi åtminstone kunde nämna för någon kollega att ett tentakelförsett monster kravlar omkring i rummet bredvid?

Låtsas som de inte ser ärren på Noomis mage
På tal om kejsarsnitt, varför är det ingen som låtsas att de ser hur Shaw är nedblodad och har häftklamrar över hela sin mage?

4 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.