Star Trek IV (1986) – Resan hem (till 80-talet)

Handlingen.

Vi firar Star Treks 46-årsdag med The Voyage Home som är en ren komedi, och en trevlig omväxling efter gravallvaret i  Star Trek III The Search For Spock. Kirk och de andra har åtal att vänta efter att ha stulit och förstört Enterprise. Men de får snart annat att tänka på då en okänd rymdsond orsakar kraftiga naturfenomen som hotar att förstöra Jorden. Från omloppsbana skickar sonden radiosignaler i form av märkliga vrål. Kvickt listar våra vänner ut att signalerna i själva verket är valsång och väntar på svar från knölvalar som är utdöda på Jorden. Det  verkar inte bättre än att sonden kommer att dra oss alla i fördärvet. Den logiska lösningen på en sån knipa är – självklart – att åka tillbaka i tiden till 1986 (året då filmen gick upp på bio) och driva omkring på gatorna i San Francisco för att få tag på knölvalar som kan tas med tillbaka till framtiden så att valsonden kan få svar och sluta orsaka Jordens undergång. Klart som korvspad, eller hur?

Filmaffisch/DVD-omslag för Star Trek IV

Väl framme i San Francisco  börjar jakten: först på valarna och sen på råvaror så att de ska kunna ta sig tillbaka till framtiden igen. I kulturkrockarna mellan det vulgära och högljudda amerikanska 1980-talet och de stiffa framtidsmänniskorna uppstår fars. Spock tas för en övervintrad hippie då han kör en mind meld med en val på akvariet och söver en punkare på bussen med sitt enhandsgrepp. Scotty tvingas använda tangentbordet på en Macintoshdator efter att förgäves ha försökt ge kommandon genom att prata in i musen. Missförstånden är många och roliga.

Klingonskeppet och valfångaren

Rymdskeppet!

Eftersom Enterprise sprängdes i tusen bitar i förra filmen så håller huvudpersonerna till godo med det klingonska skepp de snott. Det ser verkligen ganska coolt ut, speciellt då det hovrar ovanför en valfångstbåt.

Vi får också möta valsonden (the whale probe) som är en enorm cylinder med en kula som kommer ut och sjunger som en knölval. Legendariskt!

Budskapet?

Vi ska vara snälla mot miljön och inte utrota arter, för om trehundra år kan den utdöda artens kompisar komma och vara jäkligt sura över att deras kusiner inte är i livet längre.

Specialeffekter och look;

Minimalt med effekter, då det mesta utspelas i ”nutid”. Istället får man njuta av den sköna 80-talskänslan.

Scotty träffar en Mac

Luckor i manus (spoilers)

Det är så stora hål i manus att man skulle kunna köra en intergalaktisk valsond igenom – på tvären. Samtidigt är det här en komedi med typ världens mest osannolika handling, så man kapitulerar och förlåter det mesta. Men man kan ju t ex undra hur sonden kan skicka valsång genom vacuum (eller hur valarna kan höra radiosignaler). Eller varför det nödvändigtvis måste vara ”transparent aluminium” som används för att bygga valarnas tank?

Domen:

Med den fjärde Trekfilmen så avslutas den långa story som sträcker sig över II, III och IV. Filmen blev på sin tid en stor succé, och det är lätt att förstå varför. På många sätt gör Enterprises besättning här en parodi på sig själva, och självdistansen och självironin är verkligen avväpnande. Samtidigt kräver filmen förmodligen att du redan gillar William Shatner och de andra för att ha roligt då du ser den, för det är inte mycket till action (eller djup) vi bjuds på. The Voyage Home är istället småputtrigt underhållande och hyfsat intelligent science fiction – för fansen.

Se även-

Du måste  lova att hoppa över Star Trek V som är en hemskt dålig soppa, och gå direkt på Star Trek VI.

16 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.