Alien vs Predator 2 (2007) – Requiem för ett dream team

En predalien har stora framtänder

En predalien har stora framtänder, eller håller den i en nötknäppare?

Handlingen.

I en direkt fortsättning på Alien vs Predator så ser vi hur liket från den döde hjältepredatorn från förra filmen råkar ut för en chestburster ombord på rymdskeppet som precis lyft från Sydpolen. Det är en hybrid som föds, en ”predalien”.  Det tar inte lång stund förrän hela besättningen är slaktad och skeppet kraschar i skogen utanför en amerikansk småstad. Snart börjar människor försvinna, och en massa facehuggers börjar sprida sig i grannskapet. Vi följer en liten grupp människors kamp för överlevnad då monstren förökar sig. Dessutom anländer kavalleriet,  i form av ett skepp med en ensam predator, som försöker stoppa attacken.

Pretentionerna?

Nope.

Specialeffekter och look;

Ökänt mörk film. Bostavligen mörk alltså,  som i ”svart som i rena natta”. Det går knappt att se vad som försiggår i skuggorna. Till och med dagsljuset är murrigt. Av det lilla som faktiskt går att urskilja har vi sett det mesta förut. Det filmen saknar i originalitet försöker man uppväga med hinkar av blod.

Småstadsliv i AVP2

Småstadsliv i AVP2

Luckor i manus,

Det är inte mycket till story, och människorna är mest kanonmat. Men det som är det mest problematiska med AVPR är hur menlösa xenomorpherna framstår. En alien skulle ju vara Den perfekta varelsen – dödlig, intelligent och närmast oförstörbar. Men i AVPR kan en ensam predator plötsligt slåss mot flera hundra aliens samtidigt. Av våra favoritmonster från Alien, Aliens och Alien 3 återstår bara formen, berövat att sitt innehåll.

Mest minnesvärda scen*

Nope.

Domen:

Se inte den här filmen, om du missat den. Gör som alla andra: låtsas som om den inte finns. I jämförelse med den här filmen är Paul WS Andersons dumma Alien vs Predator (2004) ett odödligt mästerverk. Alien vs Predator Requiem är faktiskt skit, rakt igenom.

Det är synd, för egentligen är ju Alien mot Predator något av rymdmonstrens dream team. De två giganterna från varsitt universum, i verkligt episk kamp. Men trots att det funkade bra i serieform, så slarvades konceptet bort i Andersons händer.  Och dog då bröderna Strause tog över.

Vi var många som var oroliga för att den här filmen är så dålig att den skulle bli slutpunkten för såväl drömlaget som hela Alien-serien. Istället valde Fox att, då chocken lagt sig, reboota båda universum. Predators kom 2010 (ej recenserad än av Rymdfilm) och Alien fick sin reboot med Prometheus 2012.

Se istället-

Alien, Aliens, Alien 3, Alien 4, Predator

Regi: Bröderna Strause (Skyline)
Producenter: John Davis (Predator), David Giler & Walter Hill (de tidigare Alienfilmerna)

Följ Rymdfilm på Facebook och på Twitter

2 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.