5 förbryllande saker från Star Wars

Happy Star Wars Day! Hur mycket vi än älskar Luke, Leia och de andra, så är Star Wars universum också en ständig källa till bryderier och frågetecken. Man behöver inte ens kalla dem luckor i manus, utan de är mer förbryllande egenskaper i denna fiktiva värld. Här kommer några av dem:

5. Stormtroopers är ju helt värdelösa

Stormtroopers

Stormtroopers

De ser onekligen grymma ut, men trots att det i Stjärnornas Krig sägs att kejserliga Stormtroopers är de mest pricksäkra i världen, så lyckas dessa vitklädda gynnare inte träffa en enda gång under sex filmer. De skjuter och skjuter, men alltid precis bredvid våra hjältar. Men om man skjuter på dem, verkar inte deras blanka rustningar ge något som helst skydd. Det räcker med ett enda skott från laserpistolen så faller de som käglor. I Jedins återkomst händer det upprepade gånger att en ewok ger en stormtrooper en liten smäll över huvudet och gör honom medvetslös, trots den fina cykelhjälmen. Någon i den kejserliga armén har prioriterat form framför funktion då de designade sina uniformer…

4. E.T sitter i republikens senat

ET i Star Wars

I Det mörka hotet ser man att ET sitter i senaten

En av de roligaste sakerna med Star Wars är alla olika rymdvarelser. Men när man tittar på Det mörka hotet hajar man ändå till lite. Titta på bilden från republikens senat. Vad är det för små figurer? Visst är det E.T och hans kompisar?

Eftersom George Lucas och Steven Spielberg är BFF förstår man att det är en hyllning, men implikationerna är svindlande. Innebär det att E.T var medansvarig för att göra Palpatine till kejsare? Att gulliga, gosiga E.T sanktionerade attacken på de lika gulliga, gosiga ewokerna? Är det Kraften som får hans finger att lysa, eller har han bara varit och petat i den radioaktiva syltburken?

3. Obi Wan gömmer Luke på det första ställe som Darth Vader borde leta på

Middag hemma hos Skywalkers

Middag hemma hos Skywalkers

I slutet av Mörkrets hämnd verkar allt hopp vara förlorat för Jediorden, och framtiden verkar också mörk för Darth Vaders två små barn Luke och Leia. Men Leia göms åtminstone på ett säkert ställe, och får växa upp som prinsessa.

Men Luke verkar ingen riktigt orka hitta på ett bra gömställe till. Obi Wan Kenobi (som själv bara byter förnamn till ”Ben” Kenobi, men fortsätter att bära sin Jedidräkt) placerar Luke i Darth Vaders eget barndomshem, där Vaders egen mamma bott. Hemma hos familjen Skywalker. Det räcker med att Vader gör en enkel googling på namnet Kenobi för att han ska komma dem på spåren. (Men just det: det finns ju inget Google, se nedan.) Och mycket riktigt: det går också åt skogen för familjen Skywalker…

2. Actionfigurer med brända lik

Uncle Owen Aunt Beru Charred Remains Action Figures

Uncle Owen Aunt Beru Charred Remains Action Figures

Aunt Beru och Uncle Owen dödas av några Stormtroopers (för en gångs skull träffade de!) och det så grundligt  att endast några brända skelett blir kvar.

Bisarrt nog  var det en tillräckligt intressant händelse för att någon på Lucasfilm ansåg att det var lämpligt att göra actionfigurer av skeletten.

”Aunt Beru charred remains” och ”Uncle Owen charred remains” är förstås två omistliga inslag i varje seriös Star Wars-samlares kollektion, men vill vi verkligen att våra barn ska leka med lik? Vill vi det, va, va?

1. Varför skickar Leia inte bara ett meddelande?

Chewbacca och Leia

Chewbacca och Leia

En av de viktigaste sakerna att få till då man målar upp en tekniskt avancerad rymdcivilisation är hur medier och kommunikation hanteras i ett samhälle kapabelt att spränga stjärnor och flyga snabbare än ljuset. Det lyckas t ex författaren Peter F Hamilton bra med, där medier är en av de viktigaste ingredienserna i hans berättelser. Eller Liftarens Guide Till Galaxen, där guiden är webben och en del av kulturen. Men i Star Wars har de inga kommunikationer alls. De kan färdas fortare än ljuset, men de kan inte skicka epost. Leia måste programmera in ett meddelande i R2D2 som fysiskt måste flytta sig genom rymden och överlämna meddelandet. Varför inte ett krypterat meddelande över nätet? För att det inte finns något nät.

Det är det mest overkliga med Star Wars. Vår egen kultur visar att fjärrkommunikation är det första människor löser då de gör teknologiska genombrott. Om en civilisation skaffar sig hyperdrift har de med största sannolikhet först uppfunnit Instagram,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.