Flight of the Navigator (1986) – robotar och rymdmuppar

David möter rymdskeppet/roboten Max, som är välmenande men kan förstöra Davids liv

Rymdskeppet/roboten Max är välmenande, men håller ändå på att förstöra Davids liv

Handlingen.

Klassiskt Disneyäventyr om 12-årige David som återkommer 1986 till sin familj efter att ha varit försvunnen i åtta år. Det mystiska är att han inte har åldrats en enda dag. Hans föräldrar och (nu halvvuxne) lillebror tar emot honom med öppna armar, men alla frågar sig förstås var han har varit i alla dessa år? Varför har han minnesförlust? David, som varit borta sedan 1978, har svårt att anpassa sig till den moderna tiden där ungdomarna tittar på MTV, dricker Cherry Coke och lyssnar på Twisted Sister.

Forskare undersöker Davids hjärna, som visar sig vara full av stjärnkartor och kan kommunicera i binär kod med sjukhusets datorer. Samtidigt hittar NASA ett kraschat rymdskepp, som sänder ut signaler som David reagerar på. Då David förs till NASA:s bas för undersökning är det bara en tidsfråga innan signalerna får honom att årerförenas med rymdskeppet. Och det visar sig att han är dess pilot…

På insidan har Max ett stort öga som sitter på en robotarm

På insidan har Max ett stort öga som sitter på en robotarm

Rymdskeppet!

Då David behöver kissa stannar Max i kohagen

Då David behöver kissa stannar Max i kohagen

Helt enkelt ett av de bästa filmrymdskeppen någonsin, designat av produktionsdesigner Bill Creber och realiserat med för tiden banbrytande datoranimation. Ansvarig för CGI var Jeff Kleiser och Den of Geek har en intervju med Kleiser om arbetet med Flight of the navigator. Formen är fabulös art deco på utsidan, med spegelblank och räfflad yta. Skeppet kan  ändra form från den snällare, runda luftskeppsliknande (långsamma) formen till en supersleek aggressiv jaktplansform för snabbresor. På insidan är skeppet mörkt och blinkande, och har en tydligt barnslig personlighet. Hela skeppet är nämligen en forskningsrobot, som experimenterar med olika varelser den hittar, däribland David. Skeppet döps av David till ”Max”. Ett robotöga på en ledad arm fungerar som Max ansikte. Ungefär halvvägs in i filmen utför Max en sinnessammansmältning med sin mänsklige pilot, och antar därefter mänskliga personlighetsdrag. Det tidigare så avancerade skeppet hamnar nära en 12-årig pojke i mognadsgrad, med en massa ganska larviga skämt som följd.

Carolyn spelas av Sarah Jessica Parker, och är den som lär David allt om 80-talet

Carolyn spelas av Sarah Jessica Parker, och är den som lär David allt om 80-talet

Pretentionerna?

Någonstans anar man att det kunde ha blivit en mer dramatisk historia av det här, om storyn om pojken som flyttas åtta år in i framtiden hade fått blomma ut helt. Första 45 minuterna är Flight of the navigator lite som en lättsammare Disneyversion av E.T. Men då väl David kommer till NASA, och träffar Sarah Jessica Parker och hennes robot Ralf, då är det som om det är slut på dramat och en komedi tar över. David och Max blir ett ganska odrägligt par då de flyger Jorden runt och gnabbas.

Ett antal små rymdmuppar bor ombord på skeppet

Ett antal små rymdmuppar bor ombord på skeppet

Specialeffekter och look;

Jag blir glad när jag tänker på att en Disneyfilm från 1986 kan vara så välgjord. Regissören Randal Kleiser och hans bror, specialeffektansvarige Jeff Kleiser, har uppenbarligen lagt ned sin själ i att få sin film att se så fantasieggande och kul ut som möjligt. Jag har redan nämnt datoranimationen, men många effekter är analoga och minst lika fina. Det finns massor av fina detaljer i rymdskeppets interiör, inklusive ett litet menageri av rymdvarelser i bästa Mupparna-stil.

Luckor i manus,

Eftersom det är en barnfilm, så struntar vi i det.

Max bryter sig lös från NASAs hangar

Max bryter sig lös från NASAs hangar

Domen:

I England och USA räknas den här som en verklig barnfilmsklassiker, men jag har känslan av att den inte är lika känd i Sverige. Det är synd, för den har många kvaliteter: lagom barnslig för att handla om en 12-åring, mycket välgjord i designen, lagom känslosam (speciellt finns en kemi mellan bröderna) och med en kittlande äventyrsstory om att få ett eget rymdskepp som man kan åka vart man vill i. Även om filmen tappar i nerv sista halvtimmen, så är den fortfarande sevärd för det fina rymdskeppets skull. Flight of the navigator pendlar vilt mellan 12-årshumor och poetisk rymdskeppsflykt genom molnen.

Se även fler rymdfilmer för barn+

Zathura om två bröder som åker ut i rymden. The Last Starfighter om en tonårskille som blir rekryterad till en intergalaktisk flotta.

Följ Rymdfilm på Facebook och på Twitter

6 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.