Stjärnornas krig – årets film som kommer bli större än Hajen! (Teknikens Under nr 3, 1978)

Mer Star Wars på Rymdfilm: Stjärnornas krig, Rymdimperiet slår tillbaka, Jedins återkomst

Det damp just ned ett par unika tidningssidor i brevlådan här på Rymdfilmsredaktionen. Det är nummer 3 från 1978 av tidningen Teknikens Under, ”aktuellt från rymd, land och hav.” Omslaget visar tecknade rymdskepp, signerade Sune Envall. Inne i tidningen finns ett reportage om en okänd amerikansk film. ”Rymdskeppen tumlar omkring varandra i närstrid, som flygplan från första världskriget. Exgeneralen Obi-Wan Kenobi kämpar mot ondskans representant Darth Vader, med lasersvärd. Och väldiga sandormar (?), med ryttare på ryggen, ringlar fram i ökenlandskap. Allt det här får man uppleva i den kommande storfilmen ”Stjärnornas krig”.

Stjärnornas Krig i Teknikens under, nr 3 1978

Stjärnornas Krig i Teknikens under, nr 3 1978

Tänk att Chewbaccas tal låter som en blandning mellan lejonets rytande och hästens gnäggande!
Det är Rymdfilmsläsaren Martin Nordesjö som hittat tidningen och scannat in den till bloggen. Han skriver:
”I somras loppisfyndade jag ett gäng Teknikens Under, ett magasin som jag minns att alla blivande nördar slogs om i skolbiblioteket på 70- och 80-talet. Man bläddrade i dem och häpnade över alla coola grejer som skulle komma i framtiden. Nu är det framtiden och vissa av grejerna är fortfarande science fiction medan andra är självklarheter eller till och med föråldrade. De fantastiska illustrationerna är gjorda av Sune Envall, brorsa till Saab-designern Björn Envall. Kolla bara omslaget!
Hur som helst, i nr 3 från 1978 finns det en artikel om ”Stjärnornas Krig, den nya USA-filmen som kommer bli en större succé än både Hajen och King-Kong!”. Artikeln är ett fantastiskt tidsdokument, och jag minns hur jag satt och dreglade över beskrivningar om robotar som löpte amok och schackspel med levande monster.
Och missa inte den fina bilden av Obi-Wan.”
Teknikens Under nr 3 1978

Teknikens Under nr 3 1978

Tack, Martin för tidsdokumentet!

Själv fascineras jag över underrubriken ”Aktuellt från rymd, land och hav” som ger läsaren en känsla av att leva i en tidsålder då bemannade rymdfärder snart skulle vara lika vanligt som passagerarflyg. Visst var framtiden åtminstone stundtals bättre förr?

Mer Star Wars på RymdfilmStjärnornas krigRymdimperiet slår tillbakaJedins återkomst, Det mörka hotet, Klonerna anfaller, Mörkrets hämnd

 

En kommentar

  1. Minns tidningen och att jag även hade just det numret med omslaget på bilden. Blir lite tveksam när jag läser 1978 dock för visst hade Stjärnornas krig haft svensk biopremiär redan i december 1977? (Tror jag såg den just den vintern i Linköping.) Men det låter ju på beskrivningen som det fortfarande är något som skall komma. Älskade den här typen av tidningar dock, och böcker som de Eugen Semitjov skrev och illustrerade. Visst var framtiden bättre förr! Eller i alla fall mer spännande. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.