Topp 50 mordiska filmrobotar, del 1 (plats 50-25)

Topp 50 mordiska robotar, del 2 (plats 24-1)

I en tid då automatiserad övervakning och dödliga drönare ständigt är på nyhetsagendan, är det inte konstigt om man funderar lite kring vart utvecklingen är på väg. Redan en snabb blick på science fiction ger oss svaret: artificiella intelligenser (AI) kommer att försöka döda, alternativt härska över, oss i samma ögonblick de blir självmedvetna. Att ge robotar automoni och dessutom sätta vapen i deras metalliska händer är en väg till apokalyps och katastrof. Under nästa år handlar en av de mest hajpade filmerna om just detta scenario: i filmen Transcendence laddar en briljant forskare upp hela sitt medvetande till en superdator och förvandlas omedelbart till en ond gud. Personligen är jag helt emot en utveckling där en tyrannisk AI förtrycker mänskligheten och onda robotar dödar urskiljningslöst. Om den utvecklingen går för långt är jag dock beredd att ompröva min inställning och utropa I, for one, welcome our new robot overlords!

Här är Rymdfilms lista på de 50 mest mordiska artificiella intelligenserna och robotarna från film och TV. Vi börjar med plats 50-25, där vi kanske inte finner de allra mest kända, men inte desto mindre viktiga för sina respektive filmer.

Cain från RoboCop 2

Cain från RoboCop 2

50 CainRoboCop 2 (1990)

Den religiöse fanatikern Cain stjäl RoboCops cyborgdelar och skapar sin egen robotkropp, som är en vederstyggelse både till handling och utseende. Typiskt nog anställs han som RoboCops ersättare av OCP. Redan på första uppdraget ballar han ur.

49 SkynetTerminator (1984)

Militärt datornätverk och AI som uppnår självmedvetande 1997 och sätter igång att utrota människorna med atombomber. Och  skickar cyborger tillbaka i tiden för att döda moståndsmannen John Connor. Hamnar långt ned på listan pga vagt gestaltad genom alla Terminatorfilmer.

Adam och Benson brottar ned Hector

Adam och Benson brottar ned Hector

48 HectorSaturn 3 (1980)

Tankestyrd robot som övertar sin forne herres psykopatiska sinnelag och utropar sig själv till tyrann över forskningsstationen Saturn 3. Bär gärna ett avskuret människoansikte som mask för att bli mer attraktiv för Farrah Fawcett.

47 KillbotsChopping mall (1986)

Säkerhetsrobotar i en amerikansk galleria som förvandlas till mordmaskiner då blixten slår ned i deras huvuddator. Jepp, det är en b-skräckis.

Clu 2

Clu 2

46 CLU 2Tron Legacy (2010)

Clu är programmet som styr spelvärlden där hjältarna fångats och liknar en ung version av sin skapare, Flynn (Jeff Bridges). Som filmens antagonist vill Clu döda Flynn och frigöra sig från sina bojor för att ta över datorsystemen i den verkliga världen.

45 JoshuaDemon Seed (1977)

I den här filmatiseringen av en Dean Koontz-roman är Joshua en robotrullstol som tas över av den kraftfulla AI:n Proteus, och hotar den handikappade Julie Christie med övergrepp.

MechaGodzilla vs Godzilla

MechaGodzilla vs Godzilla

44 MechagodzillaGodzilla vs Mechagodzilla (1974)

En superrobot skapad av den utomjordiska rasen The Simians specifikt för att slåss med den riktige Godzilla. Kännetecknas av sina pansarplåtar och en laserstråle som kommer ut genom munnen.

43 BoxLogan’s Run (1976)

Logan och hans vänner lever i de sista dagarna av civilisationen, där en superdator tvingar ungdomar att genomgå en bisarr ritual som leder till döden. På rymmen undan sitt öde träffar Logan på den galna roboten Box, som istället för att samla mat till människorna fryser ned alla flyktingar den träffar på.

Megamaid

Megamaid

42 MegamaidSpaceballs (1987)

En av de mest skrämmande jätterobotar som filmhistorien skapat: den planetslukande Megamaid, vars enorma robotdammsugare utsläcker hela civilisationer. Direkt från Mel Brooks’ sjuka sinne.

41 B.R.A.I.N9 (2009)

Skurken i den stämningsfulla animerade långfilmen 9. Ursprungligen en fabriksstor tillverkningsmaskin som gjorde robotar under världskriget, men som på klassiskt megalomaniskt AI-manér bestämde sig för att utplåna allt liv istället. Blir under hand allt mer monstruös, och kan till och med flytta sig själv fysiskt.

Autopiloten vill bestämma själv, över den först så sömnige kaptenen

Auto

40 AutoWall-E (2008)

Från början var den autopiloten på rymdskeppet Axiom, men numera säger den åt kaptenen vad denne ska göra. En klassisk mild diktator som härskar över människorna med förespegling att den gör det för deras eget bästa. Liknar fysiskt HAL 9000, med en illröd lampa som enda ”öga”.

39 GunslingerWestworld (1973)

En android skapad för att underhålla i en temapark med Westerntema, men något går snett och denne revolverman laddar riktiga kulor i puffran och ger sig på gästerna. Spelad av Yul Brynner.

Robot Zathura

Robot Zathura

38 The RobotZathura (2005)

En av snyggingarna på denna lista, och definitivt en av de ilsknare robotar vi sett. Den ser som sitt enda uppdrag att ta kol på de båda bröderna som råkar vända verkligheten upp och ner med spelet Zathura.

Screamers sågar av både det ena och det andra

Screamers

37 Screamers/ClawsScreamers (1995)

I Pihlip K Dicks novell Second Variety är Claws bokstavligen mordmaskiner, drönare av idel sågblad, metalltänder och vassa spikar. De har tagits fram av FN (!) för att automatiserat döda så många sovjetiska soldater som möjligt. Men då sovjeterna tar slut ger de sig så klart på sina egna skapare också. Och de utvecklas helt autonomt till replikanter, som antar skepnader som liknar människor. I filmatiseringen från 1995 kallas de Screamers.

36 Iden Star Trek Voyager (Flesh and blood I + II) (2000)

En frihetsledare för upproriska hologram, som leder en revolution mot sina organiska plågoandar och ger sig på jakt efter blod genom galaxen. Voyagers doktor (som också är ett hologram) dras in i den moraliskt tvetydiga frihetskampen. Spelad av Jeff Yagher.

Alpha 60

Alpha 60

35 Alpha 60Alphaville (1965)

I Jean-Luc Godards framtidsvision styrs staden Alphaville av superdatorn Alpha 60, likt Big Brother i 1984. Datorn stiftar lagar mot fritt tänkande och individualistiska koncept som kärlek, poesi och känslor. Den som visar några som helst tecken på känslor avrättas på fläcken. Tuffa bandage!

34 Metal SonicSonic (1993-)

Racerigelkottens onda alter ego, som i sina bosstrider rusar efter Sonic the hedgehog och skjuter laserstrålar för att steka honom. Run, Sonic, run!

Fembots

Fembots

33 FembotsAustin Powers (1997)

Detta är inte androider, utan gynoider. De ser ut som teddydolls från 1960-talet och har sänts ut för att förföra och förinta Austin Powers. I deras byst göms kulsprutor. Senare sjöng Robyn om fembots, men förmodligen var det inte den här sorten hon menade.

32 Bomb 20Dark Star (1974)

En självmedveten och åtminstone hyfsat intelligent atombomb på hipsterrymdskeppet Dark Star. Besättningen försöker med hjälp av filosofi övertyga bomben om att inte spränga dem alla i luften. Men att döda ligger liksom i dess natur…

Guy Shepherd

Guy Shepherd

31 Guy ShepherdThe World’s End (2013)

Spelad av Pierce Brosnan. Guy är den arrogante och mästrande ledaren för de själsdödande robotar som i hemlighet tagit över staden. Bara suputen Gary (Simon Pegg) och hans mates kan stå emot.

30 MegatronTransformers (2007)

Ledaren för Decepticons, den onda styrka av utomjordiska robotar som konspirerar för att härska över Jorden. Hänsynslös och pompös.

V'ger

V’ger

29 V-gerStar Trek The Motion Picture (1979)

En mystisk maskincivilisation som smält samman med NASAs rymdsond Voyager, och bildat en ny typ av varelse, oändligt mäktig och dödlig. Varelsen tar form av ett vidsträckt moln i rymden, som obönhörligt rör sig mot Jorden och utplånar allt i sin väg.

Cylon

Cylon

28 CylonBattlestar Galactica (1978)

Vi väljer originalmodellen från 70-talet alla gånger. De mänskliga kolonisternas ärkefiender, en gång slavar, men nu i revolt mot sina forna herrar och inställda på deras undergång.

27 MotherAlien (1979)

Den andra mordiska maskinen från Ridley Scotts mästerverk. Det är skeppsdatorn Mother, som tar fysisk form av ett litet rum fyllt av blinkande lampor och en grön monitor, som ger kaptenen order om att besättningen är undgänglig och kan offras. Denna maskins motiv förblir dunkla, men det råder inget tvivel om att denna dator helt saknar skrupler, och dessutom står över kaptenen i rang.

26 General GriveousStar Wars III Revenge of the Sith (2005)

En av få onda robotar i Star Wars. Har dåliga luftrör, en bulgarisk accent och fyra armar som han använder för att svinga ljussablar med. Är nästan oförstörbar, och tvekar inte att krascha sitt eget flaggskepp för att döda Jediriddare. Det närmaste en minnesvärd skurk som de fyra nyare Star Wars-filmerna erbjuder.

Dockmakaren JF Sebastian i Blade Runner, råkar ut för replikanterna

Dockmakaren JF Sebastian i Blade Runner, råkar ut för replikanterna

25 Pris StrattonBlade Runner ( 1982)

Vacker, bisarr och svekfull. Även om Pris (Daryl Hannah) inte är ledare för replikanterna, så spelar hon en avgörande och på många sätt obehaglig roll. Det är hon som spelar kvinna i nöd, och med sin naiva charm förför JF Sebastian så att han släpper in replikanterna i sitt hus. Och därmed dömer han sig själv. En kyss från Pris är en dödsmärkning.

Topplistan fortsätter…

Topp 50 mordiska robotar, del 2 (plats 24-1) I nästa inlägg fortsätter vi nedräkningen av de 50 mest mordiska robotarna, med plats 24-1 på listan. Då kommer vi in på de verkliga tungviktarna i mordiska robotbranschen. De psykotiska och storhetsvansinniga androidernas hemmaplan.

Topp 50 mordiska robotar, del 2 (plats 24-1)

3 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.