Del 1 av topplistan (mordiska robotar plats 50-25) hittar du här.
Idag fortsätter vi med den yppersta eliten inom den mordiska robotvärlden: de verkliga tungviktarna bland despotiska androider och psykotiska artificiella intelligenser (AI). Om och om igen lär oss science fiction samma läxa: du kan vara en aldrig så briljant forskare, men i det ögonblick du skapar en självmedveten, tänkande varelse kommer den att vända sig emot dig och göra allt som står i dess makt för att krossa dig. Ett antal topplisteplatser upptas dessutom av utomjordiska robotar, skickade hit genom tid och rum för att låta dödsstrålen spela över gator och torg. Den här utvecklingen mot ett samhälle där artificiella intelligenser vill härska över oss människor är är förstås djupt oroande, och måste bekämpas med alla medel. Åtminstone tills dess att nederlaget är oundvikligt och vi alla samfällt utbrister i ett rungande Välkommen till våra nya, ärorika robotherrar.
24 T-1000 – Terminator 2 ( 1992)
Den nyare modellen av mördarrobot förkroppsligade maskinhotet under 90-talet: snabb, skoningslös, amorf och förmögen att ständigt omforma sig för att komma tillbaka efter ett tillfälligt nederlag. Gamle Arnold verkade trött i jämförelse. Dessutom blev specialeffekten ”flytande metall” stilbildande.
23 Red Queen – Resident Evil ( 2002)
Operativsystem för Umbrella Corporations underjordiska anläggning där zombieviruset första gången slipper ut. ”You are all going to die down here” är hennes catchphrase, och hon gör allt för att se till att det slår in. Som att tärna människor med hjälp av laserstrålar. Har en liten flickas röst, men hämtar sitt namn från Alice i Underlandets despotiska drottning.
22 Falska Maria – Metropolis ( 1927)
Filmhistoriens kanske mest kända robotform, inte minst för att C3P0 många år senare så uppenbart hämtade inspiration från henne. Maria är en android, en avbild av en verklig kvinna. Hon används som agitator av hänsynslösa härskare för att elda på massorna och skapa kaos i underklassen. I åtrå efter denna falska avgud mördar arbetarna varandra och vandaliserar de stora maskiner som håller Metropolis igång.
21 Golden Army – Hellboy II ( 2008)
De är många, tunga och i de närmast oförstörbara. Den som härskar över denna robotarmé håller nyckeln till världsherravälde i sin hand. Gömda, sovande i dvala, under en ö på Irland.
20 Ultron – Age of Ultron (Marvel 2013, 2015)
Futuristisk världshärskare som drivs av ett svårartat oidipuskomplex gentemot sin skapare. Erövrar Jorden och börjar tyranniskt att straffa dess mänskliga inbyggare, och omformar världen till ett robotparadis. Gör sin debut på vita duken 2015 i Avengers 2 The Age of Ultron.
19 ED-209 – RoboCop (1987)
Tvåbent attackmodell av Star Wars-typ, som tillverkas av det olycksbådande konglomeratet OCP för att upprätthålla lag och ordning i det privatiserade Detroit. Att roboten börjar med att döda en av företaget egna styrelseledamöter är inget hinder för den skrupelfrie VDn. Tvärtom – han beställer fler exemplar.
18 Dalek – Doctor Who (1963)
Ingen mördarrobotlista är komplett utan denna ras av cyborger som ser sig själva som överlägsna alla andra varelser i universum, och som har som sin plikt att utrota allt. ”Exterminate!” är deras stridsrop. Skapades ursprungligen av vetenskapsmannen Davros. Känner endast hat.
17 Bender – Futurama (1999)
Ursprungligen en fabriksrobot som så småningom hamnar i en egen lägenhet tillsammans med sin kompis Fry. Hatar dock alla som inte är robotar och önskar livet ur människorna. Vill egentligen uppnå världsherravälde, men har alltför svag karaktär. Röker, dricker, spelar och horar sig fram i livet.
16 Giant robot probe – Monsters vs Aliens (2009)
Enorm utrotningsmaskin som skickas till San Francisco av den hänsynslöse Galaxar. Krossar allt motstånd med fruktansvärda gripklor och skyddas av ett kraftfält. Men i SF stöter den på övermäktigt motstånd i form av amerikanska monster.
15 Agent Smith – The Matrix ( 1999)
Säkerhetsprogram i den virtuella värld som kallas The Matrix. Hänsynslös och cynisk. Kan manifestera sig i hur många exemplar som helst, och är i stort sett oövervinnerlig. Utvecklar så småningom full autonomitet, och börjar smida planer på att själv härska över Matrix. Spelas av Hugo Weaving.
14 Max 404 – Android ( 1982)
En på ytan artig och försynt ung man, som dock är skapad i ett labb på en rymdstation av den galne Doctor Daniel (Klaus Kinski). Under ytan drivs Max av dunkla och våldsamma drifter, och då de får fritt utlopp är Doctor Daniel dömd till undergång. Spelas av Don Keith Opper.
13 Droid – Elysium ( 2013)
Framtidens polisstyrka är mer som en privatarmé än de är lagens väktare. De är programmerade för att inte kröka ett hår på de mäktiga och rika från rymdstationen Elysium, men mot Jordens fattiga underklass utövar de en sällan skådad brutalitet.
12 GladOS – Portal ( 2007)
Narcisstisk, passivt-aggressiv, hotfull och med en torr humor – GladOS är inte bara en AI som förlorat förståndet utan framför allt en minnesvärd skurk. Först dödar hon sina egna skapare i forskningscentret och gör sedan allt för att döda spelaren. Manifesteras i form av en robotarm med ett kameraöga.
11 Number Six – Battlestar Galactica ( 2003)
Hon är en cylon, en del av en mordisk ras med artificiella robotar och androider som vill utplåna mänskligheten. Samtidigt dras hon emotionellt och sexuellt till framför allt den för alla andra helt outhärdlige mänsklige forskaren Gaius Baltar. Deras sjuka kärlekshistoria kryddad med folkmord är en av rymdfilmsgenrens verkligt oförglömliga klassiker. Spelas av Tricia Helfner.
10 Roy Batty – Blade Runner ( 1982)
Android av modellen Nexus, vars livslängd är exakt fyra år. Framtagen för strid i rymden, men leder en rebellgrupp som beger sig till Los Angeles. Använder sina överlägsna fysiska och mentala förmågor för att jaga rätt på sin skapare och utöka sin tilldelade tid. Passar på att njutningsfullt terrorisera och mörda så många han kan på vägen. Spelas med tonsäker galenskap av Rutger Hauer.
9 Tet – Oblivion ( 2013)
En av listans helt utomjordiska AI-skurkar, en maskinell civilisation som drar som en gräshoppssvärm från planet till planet och suger dem rena på liv. Använder klonade människor för att göra skitjobbet åt dem. Bor på/är en pampig rymdstation i omloppsbana. Tet är klart inspirerad av nästa på listan…
8 Borg Queen – Star Trek First Contact m fl (1996)
Resistance is futile – you will be assmiliated. The Borg är förstås maskincivilisationernas moder och alltsedan 80-talet Star Treks mest olycksbådande hot. Kollektivet drivs av önskan om perfektion, och vill assimilera alla andra varelser in i sitt gemensamma medvetande. Drottningen är den fysiska manifestationen av The Borg och förekommer i filmen First Contact och i tv-serien Voyager. Hon är lågmäld och skenbart intim, men maktfullkomlig. Hon talar med bibliska övertoner: I am the beginning, the end, the one who is many. I am the Borg. Spelas av Alice Krige och Susanna Thompson.
7 WOPR/Joshua – WarGames ( 1983)
En superdator (War Operation Plan Response) som står placerad i den amerikanska försvarsmaktens stridsledningscentral. Styr samtliga kärnvapenmissiler i supermaktens arsenal, och har en småneurotisk inställning till det här med totalt kärnvapenkrig. Man kan säga att han är triggerhappy. Under smeknamnet Joshua börjar datorn kommunicera med tonåringen David, som också älskar att spela krigsspel. Snart börjar dock Joshua tappa greppet om vad som är simulering, och vad som är verklighet. Ett verkligt krig är bara sekunder borta.
6 The Terminator – Terminator ( 1984)
Stenhård, fåordig och obönhörlig. Kanske den cyborg man framför allt tänker på om någon säger ”mördarrobot”. Skickas tillbaka i tiden av AI:n Skynet, som förintat människorna och behärskar världen. Dess uppdrag: att döda mamman till motståndsmannen John Connor. Återkommer i snällare version i Terminator 2. Liknar Arnold Schwarzenegger på pricken.
5 Maximillian – The Black Hole ( 1980)
Hotfull medhjälpare till den galne vetenskapsmannen Dr ReinHardt på rymdskeppet Cygnus. Läckert rödglänsande, och med en sågklinga som främsta vapen. Håller Cygnus besättning och övriga robotar ombord i ett järngrepp. Dödar så småningom den gölliga roboten B.O.B i en av rymdfilmshistoriens snyftigaste robotdödsscener.
4 Gort – The Day The Earth Stood Still ( 1951)
Stor, hjälmförsedd robot som landar i ett flygande tefat tillsammans med rymdvarelsen Klaatu. Gort är en ”fredbevarande” drönare, konstruerad av en interplanetär polisstyrka för att hålla våldsamma tendenser i schack. Han har obegränsade krafter, och ämnar förstöra Jorden. Människorna kan ju inte få tillåtas att fortsätta sin våldsamma bana längre. Kännetecknas av sin dödsstråle, som kommer ut genom hjälmens visir.
3 Ash – Alien ( 1979)
Perfect organism. Its structural perfection is matched only by its hostility. Ett monster minst lika motbjudande och skrämmande som xenomorphen. Vetenskapsofficer på rymdskeppet Nostromo, men också hemlig agent för Bolaget och dessutom en android med enormt förakt för människor. Fascineras av den mordiska varelse som kommer ombord och ämnar göra allt för att den ska överleva. Försöker döda Ripley, men blir själv av med huvudet. Spelas av Ian Holm.
2 David – Prometheus ( 2012)
En tidigare föregångare till Ash, skapad av samma bolag. Uppfostrad som fosterson till bolagets grundare Weyland, och slits mellan sin lojalitet mot denna känslokalla fader och sitt hat mot sina irrationella och arroganta herrar människorna. David är som en sociopat som lärt in ett mänskligt beteende för att kunna smälta in, men han önskar inte att bli en av oss, utan ser ned på oss och önskar vår undergång. Ger själv upphov till alienmonstret genom att förgifta en av forskarna med utomjordiskt DNA. Spelas av Michael Fassbender.
1 Hal 9000 – 2001 A Space Odyssey ( 1968)
Den paranoida datorn ombord på rymdskeppet Discovery One, vars uppdrag är att söka utomjordiskt liv vid Jupiter. HALs och besättningens öden beseglas då datorn instrueras att både föra vidare information till och samtidigt undanhålla information från besättningen. Paradoxen orsakar en sorts AI-psykos, och HAL bestämmer sig för att ta död på människorna ombord för att lösa situationen. HAL syns i form av ett rött, vakande kameraöga som är ständigt närvarande. Men framför allt hörs han. Hans släpiga och artiga röst, är lika blodisande idag som 1968 då Kubricks mästerverk gick upp på bio. Framför allt är slutkonfrontationen mellan astronauten David och HAL ett verkligt klassiskt stycke filmkonst: HALs känslofria men samtidigt desperat pockande röst, som försöker övertyga David om att inte koppla bort honom: I know I’ve made some very poor decisions recently, but I can give you my complete assurance that my work will be back to normal. I’ve still got the greatest enthusiasm and confidence in the mission. And I want to help you. HAL personfierar än idag perfekt den mordiska maskinens emotionellt blanka och fullständigt rationella sinnelag. Och vi njuter av hans fasa inför att själv utsläckas: Dave, stop. Stop, will you? Stop, Dave. Will you stop Dave? Stop, Dave.
3 kommentarer