Sci-fi-filmfestival i Gävle i april

Sedan hösten har entusiaterna inom Gefle Science-Fiction planerat för sin Sci-Fi filmfestival som går av stapeln den 4-5:e april på Silvanum i Gävle. Biljettförsäljningen är igång sedan 10 februari.

I det gedigna program som visas under de två dagarna hittar vi kultklassiker som Plan 9 from outer space (1959) och Rymdfilmsrecenserade filmer som Forbidden Planet (1956), Le Voyage dans la lune (1902) och Outland (1981). Dessutom är det ett tidsresetema, med bl a Primer (2004).

Jag frågade en av arrangörerna, Stefan Gemzell, vilken film han rekommenderar att man inte missar. Han svarar:
– Jag skulle nog säga att La Jetée från 1963 av Chris Marker (1921-2012) är en riktig pärla som få har sett. La Jetée är ett bortglömt mästerverk som i korta drag handlar om en grupp överlevare efter 3:e världskriget, de experimenterar med tidsresor för att på så sätt förhindra att kriget ens uppstår. Känns handlingen igen, det beror mycket på att Terry Gilliam inspirerades av La Jetée när han gjorde “12 Monkeys”. La Jetée kommer att introduceras av fil. dr Jerry Määttä från Uppsala Univeristet, mest känd för sin avhandling “Raketsommar: science fiction i Sverige 1950–1968” som publicerades 2006

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.