Detta krävs för att de nya Star Wars-filmerna ska bli bra

Kejsaren anländer till Dödsstjärnan

Kejsaren anländer till Dödsstjärnan

Nu när Gravity bevisat att det gick att slå sci-fi-rekordet i antal Oscars (sju mot de sex som Stjärnornas krig skrapade ihop 1977) är det dags för den här lite trötta bloggaren att skaka av mig vinterdvalan och känna energin av den spirande våren. Vilket bättre sätt att göra det än att besvara ett kul e-mail som kom till min brevlåda häromdagen? Det är författat av Linus i Skövde, som liksom jag är ett fan av Star Wars. Linus funderar på framtidsutsikterna för denna älskade rymdfilmsserie,. Så här skriver han:

Star Wars är enligt mig det bästa som någonsin gjorts, i sin helhet. Som du kanske förstår ser jag väldigt mycket fram emot episod 7, 8 och 9 och undrar vad du känner inför dessa. Räcker det med sex filmer eller är det helt rätt att göra tre nya? Och vad tror du är viktigt för att de ska bli bra, eller ännu hellre fantastiska?

Linus, jag kan glädja dig med att jag är mer positiv inför Star Wars’ framtid idag än jag har varit på femton år. För mig och många andra var Det mörka hotet (1999) en riktigt stor besvikelse, och även om Klonerna anfaller (2002) och Mörkrets hämnd (2005)  var bättre så var de tyvärr inte i närheten av  kvaliteten från de tre första filmerna. Jag tror att George Lucas hade svårare att förnya sig än han själv hade räknat med, och att ingen riktigt hade det inflytande som krävdes för att förmå honom att verkligen utveckla hans egenhändigt skapade värld. Men som tur är har ju Lucas nu sålt Star Wars till Disney (här skriver jag om varför det är bra) som ju i och med de tidigare förvärven av Marvel och Pixar upplever en modern guldålder. Så förutsättningarna finns för att det ska kunna bli riktigt bra då JJ Abrams regisserar Star Wars VII som ska ha premiär nästa år.

Men vad krävs då för att de nya Star Wars-filmerna ska bli bra? Här är några viktiga punkter:

Rymdkrig

Rymdkrig

Det måste vara den mäktigaste rymdkrigsfilm du nånsin sett

De tre klassiska originalfilmernas kännetecken var att de fick rymdkrig att se coolare ut är det nånsin hade gått att föreställa sig. Skeppen var enorma, hastigheten blixtrande och det var hundratals skepp i strid med varandra samtidigt. Det var en exponentiell utveckling där Rymdimperiet slår tillbaka hade mycket mäktigare och större stridsscener än Stjärnornas krig, och Jedins återkomst överträffade dem båda med råge. Men sen var det som om George Lucas inte fattade att utvecklingen hade gått framåt mellan 1983 och 1999, och levererade något som var.. hyfsat, men inte mer. I Star Wars VII är det viktigt att JJ Abrams och de andra i det nya teamet återtar initiativet och visar vad de går för. Fläska på med de största Star Destroyers världen skådat. Hundratusentals skepp, och en Dödsstjärna som förvandlar solar till supernovor. Överraska oss. Få oss att hisna!

Luke, Leia och Han

Luke, Leia och Han

Återerövra charmen: humor och smågnabbande, tack

Även om jag bävar lite inför att se Luke, Leia och Han som halvplufsiga pensionärer så går det inte att bortse från att samspelet mellan dem var en stor del av behållningen med Star Wars och att det är klokt att låta dem komma tillbaka i kommande filmer. Vi vet ju att det också ska göras ursprungsberättelser i separata filmer, så att vi får se den unge Han Solos äventyr, spelad av en ny förmåga med förhoppningsvis en liknande utstrålning som den unge Harrison Ford. Det tror jag också kan funka utmärkt – vi vet ju att vi älskar Han Solo. Det är självklart viktigt att inte bara ha de gamla figurerna stapplandes omkring i en sorts Sista-natten-med-gänget-nostalgi. Storyn måste gå vidare. Men genom att blanda gammalt och nytt och låta humorn vara i centrum igen, finns en chans att skapa något som inte bara ser tufft ut, utan som också har charm.

Inga diplomater på Coruscant

Håll storyn till Imperiets ytterkant, bland småskurkar, bovbossar och skumma nattklubbar. Inga handelsavtal med vicekungar. Inga rådsmöten. Tack.

Luke Skywalker

Luke Skywalker

Manus: Modernisera berättandet

Redan på 70-talet var Stjärnornas krig en nostalgisk tillbakablick till svunna filmeror, som samuraifilmer, vilda västern och rymdoperor som Flash Gordon. Matinékänslan var total, och det funkade utmärkt då. Men nu lever vi i en postmodern, postfeministisk, postdigtial superuppkopplad hypersnabb hyperverklighet, och det går exempelvis inte att komma med samma gamla mossiga syn på kvinnor en gång till. Ingen mer Leia i slavbikini, med andra ord. Och skulle kännas såå trött om de fortsatte använda rymdvarelser som ursäkt för att sprida en gamla rasstereotyper. Morgondagens Star Wars måste ta hänsyn till att publiken inte bara gillar Star Wars, utan även Firefly och Battlestar Galactica. Som tur är har Disney den gode Fireflyskaparen Josh Whedon anställd som chef för Marvelfilmerna, och finns det någon som skulle kunna varsamt föra in en större mångfald i berättandet av denna klassiska rymdsaga, är det förmodligen han. Hoppas det inte är för långt mellan Lucasfilms och Marvels kontor i Disney Studios..

Djupare och mörkare: ingen Jar Jar, inga ewoker

Jo, vi vet att barn älskar Star Wars. Men filmerna får inte vara gjorda enbart för barn. En tolv- eller trettonåring vill faktiskt också se personer han bryr sig om göra svåra moraliska val och tvingas utvecklas som individer genom mötet med överväldigande ondska. Han vill definitivt inte se Jar Jar Binks prata babyspråk på hittepå-jamaicanska. Star Wars operaaktiga teman där Ljuset står mot Mörkret har potentiall att framkalla ståpäls hos publiken, då hjältens själva själ står på spel och den avgrundsdjupa illviljan hos The Dark Side slutligen framträder tydligt. Denna saga om gott mot ont måste gestaltas med den svärta den förtjänar, för att inte bara bli trivial. Vem som är huvudskurken blir därför oerhört viktigt. Och vem som spelar skurk. Vilket för oss in på den kanske viktigaste punkten:

Joseph Gordon_levitt

Joseph Gordon_levitt

Anställ. Riktiga. Skådisar.

Så här skriver Linus:

Och något jag ser fram emot som ligger i en närmare framtid är offentliggörandet av vilka skådisar som ska figurera i först och främst episod 7. Hur hade du tänkt där? Är det fel att ge tex Daniel Craig en roll? Craig är grym men tror du det kan bli ”James Bond i Star Wars”? Eller att ha med gigantiska stjärnor som Morgan Freeman, Leonardo DiCaprio eller Meryl Streep?

I huvudet har jag en topp fem-lista på skådisar jag vill ha med i minst en av de nya filmerna.
Benedict Cumberbatch – superskurken i de nya filmerna om jag fick bestämma, Sith eller ej.
Christoph Waltz – en imperieofficer kanske, lite som Tarkin i episod fyra.
Garret Hedlund – en cowboy i rymden, kanske. En kaxig typ.
Noomi Rapace – antingen en ond häxa, något i stil med Ventress i The Clone Wars om du har sett det, eller möjligen en tuff tjej, fast snäll.
Damian Lewis – en outsider, känd från TV-serien Homeland. Kan nog spela vad som helst, ond eller god, men en hård karaktär är nog att föredra.
Har du någon egen önskelista? Eller några som absolut inte får finnas med i ditt tycke?

Linus, ja Daniel Craig kan verkligen bära en tuff hjälteroll men är så skicklig skådespelare att han kan ge hårdingen en dubbelhet. Bond i hans version är både tuff och svag. Craig som Jediriddare skulle vara intressantare än de något skenheliga och självgoda riddare vi sett i tidigare filmer. Leonardo DiCaprio har jag däremot svårt att se framför mig i Star Wars. Jag vill nog helst se lite mer nya och moderna skådisar, om de ändå ska göra något nytt. Men Meryl Streep – ja, varför inte som ärkeskurk? Det är hög tid för en kvinnlig skurk i Star Wars. Meryl som Sith Lord och Noomi som hennes sithlärling, kanske? Eller kanske en yngre kvinna som lärling till Sithlorden, någon som Jennifer Lawrence eller Saoirse Ronan? Jag tycker det vore intressant om inte de onda skulle behöva vara så fysiskt motbjudande och kacklande utan kunna utöva en lockelse också.

Jennifer Lawrence

Jennifer Lawrence

Har du hört ryktet om att Adam Driver, ”Adam” från TV-serien Girls, ska ha en framträdande skurkroll i Star Wars VII? Jag tycker att det skulle vara klockrent. Han har en bra intensitet och mörker, och är bra på att spela psycho.

Christoph Waltz förtjänar en stor roll i alla sina filmer. Kanske som en som har lojaliteter på många håll, som Lando Calrissian? Benedict Cumberbatch är också fantastisk, men i Star Trek Into Darkness tyckte jag nog att det blev lite för mycket av det goda då han fick släppa lös helt som den genomonde ”John Harrison”.  Jag hoppas på många miljöer där folk fått ta lagen i egna händer och skapa sitt eget liv på någon avlägsen rymdutpost med exotiska invånare. Där kunde Benedict funka utmärkt som någon halvgalen småkung, med Christoph som hans närmaste man.

Men hjältar då? Det är nog inte helt otroligt att vi får se några yngre skådisar i rollen som halvvuxna eller vuxna barn till Han, Leia eller Luke, även om de senaste ryktena påstår att det ska vara en helt ny ung hjälte som inte är släkt med de andra. Ditt förslag Garrett Hedlund vore i och för sig ett bra val som son till Han. Men jag kan också tänka mig att rollen som Jedi skulle axlas fint av killar som Anton Yelchin (samma lite buttra energi som en ung Mark Hamill),  Ryan Gosling (svårmodig men macho) eller den lite mjukare Ben Whishaw (mycket modern till sin framtoning, kanske för brittisk) eller min personliga favorit Joseph Gordon-Levitt, som tycks kunna göra de flesta olika roller med bibehållen karisma. Somliga hoppades ju att Joseph G-L skulle bli nye Batman, men jag skulle hellre se honom i Star Wars. Castingrykten pratar nu också om Ed Speelers från Downton Abbey och John Boyega från Attack The block.

Och jag vill se Idris Elba. Alltid mera Idris Elba!

Gemensamt för de skådisar som man vill se i de nya filmerna är att de måste kunna sitt jobb. Hayden Christensen var tyvärr en belastning för sina båda filmer som Anakin, och det redan något grunda manuset blev helt platt då han desperat försökte förmedla intensiva känslor genom att rynka pannan och spotta medan han pratade. Nej, i en rymdopera måste stora känslor kunna få blomma ut och det ska vara riktiga skådespelare som förmedlar dem.

Så, för att runda av: I don’t have a bad feeling about this. Jag tror att JJ Abrams version kommer att bli snygg, och förmodligen rolig. Kanske kommer den att ha en något krystad story för att få in de gamla hjältarna lagom mycket, men jag tror att den kommer att bli en ekonomisk framgång och lägga grunden för många, spännande Star Wars att se fram emot under de kommande åren. Vi hörs här och diskuterar vidare hur det blev..

/Henrik

3 kommentarer

  1. Jag tycker att de borde tänka på…

    Att det måste se ut som de tidigare filmerna då jag vet att de antagligen kommer ha mer datagjort nu…

    Jag gillar det faktum att de kommer att ha med åtminstone några ”riktiga” star wars karaktärer och skådisar.

    //AniBani (Betty)

  2. Well, i hope they will take the guy who really is star wars for me you know Palpatine and also Darth Sidious because without him it’s no Star wars So please take him in, Ian McDiarmid his so cool and fantastic and an awesome really good actor!!
    And i have also made a research on star wars and i know that palpatine his dead but that he will like reborn as a clone but then i wonder who will play his character is it Ian McDiarmid or is it someone else or will he ( Ian McDiarmid ) just do the voice or what? I really hope he will be in it, Go for it Ian please take him in to it his the best!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.