Serenity (2005) – we aim to misbehave

USA 2005, regi, manus: Joss Whedon, producent: Barry Mendel.

River Tam (Summer Glau) får till slut blomma ut i Serenity, och blir dödligare än någon annan

River Tam (Summer Glau) får till slut blomma ut i Serenity, och blir dödligare än någon annan

Handlingen.

Mot överväldigande odds slåss besättningen på det lilla rymdskeppet Serenity för att själva överleva, rädda sina vänner – och till sist kanske också kunna göra något för att göra universum till en bättre plats för alla. Det senare är inte självklart, då kapten Mal och de andra länge levt på fel sida av lagen, och är mer vana vid att försöka klara sig själva än vid att kämpa för det godas sak. I den framtid där de lever har frihetskämparna redan förlorat kriget, och Mal har allt sedan dess kört den kalla, hårda stilen. Men till slut måste man ta ställning inför så mycket grymhet och ondska som Serenity ständigt ställs inför. Dels i form av Alliansen (motsvarande Rymdimperiet) och dess fundamentalistiska strävan efter renhet. Och dels då alla fredliga invånare i galaxen hotas av den mordiska rymdzombiesekten The Reavers, som attackerar den ena planeten efter den andra. Då Alliansen kommer efter River Tam, en i Serenitys lilla familj, bestämmer sig till sist Mal för att slå tillbaka. För River vet nämligen en hemlighet som kan få hela Alliansen att falla.

Pretentionerna?

Att ge closure till de många fanatiska fans av TV-serien Firefly (2002) som inte tyckte att de många berättelsetrådarna från serien togs om hand då Fox la ned den. Så Joss Whedon skrev en fortsättning, som också står för sig själv och inte kräver någon förkunskap från dig som tittar. Vi får en smakfull och fräsch mix av karaktärsdrama, rymdwestern, zombiethriller, kampsport och pompösa monologer.

Serenity

Serenity

Rymdskepp och världsbygge!

Rymdskeppet Serenity är inget mindre än 00-talets enda moderna rymdskeppsklassiker. Skeppstypen heter ”Firefly” efter den insektsliknande kroppen med ett ”huvud” som är cockpit och ”vingar” som är vridbara raketmotorer. Rymdskeppet Prometheus är en senare efterföljare i samma designtradition. Serenity har också ett kanontorn, och en massa fiffiga tricks i rockärmen för att smita undan från Alliansen och The Reavers. På insidan domineras skeppet av en stor lasthall, och på övre däck finns mässhallen, sjukstugan och de olika hytterna. Serenity fick vi lära känna under TV-serien Firefly, men i filmen som bär hennes namn får skeppet ännu mera kontur i storyn, och blir nästan som en egen rollfigur.

Det finns många andra rymdskepp i filmen också. Under finalen ställs två enorma rymdflottor – Alliansen mot Reavers – nos mot nos, och ett präktigt rymdslag bryter ut. I filmens inledning förföljs Serenity av ett Reaverskepp med mycket dålig avgasrening, i en spektakulär jaktscen.

Produktionsdesign;

Inte överväldigande häftigt, men kompetent och konsekvent genomfört. Storyn är i centrum, och Whedon satsade troligen av sina egna slantar för att få Serenity gjord, så det blev inga direkta effektöverdrifter. Jag tror filmen tjänar på det.

Serenitys besättning

Serenitys besättning

Domen:

Inte någon kassasuccé men väl en konstnärlig revansch för Joss Whedon som fått se sitt hjärteprojekt bli nedlagt av tv-bolaget efter bara en säsong. Här bevisar han att storyn, karaktärerna och äventyren i hans version av en rymdwestern a la Star Wars faktiskt höll hela vägen. Serenity är ofta spännande, stundtals rolig, djupt anarkistisk men alltid varm. Den bjuder på många oväntade vändningar och dessutom mycket rymdscener. Det är lätt att förstå varför Firefly och Serenity har så många trogna fans: det är en välkonstruerad och djupt tillfredställande story om den vanliga människan som får nog av att bli trampad på och bestämmer sig för att slå tillbaka. Då River gör just det, slår hon tillbaka big time. Rekommenderas, även för dig som aldrig såg Firefly.

5 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.