Topplistan: 20 bästa filmerna om tidsresor

Årets hittills bästa rymdfilm är, kanske lite oväntat, Tom Cruises actionspäckade tidsresa i Edge of Tomorrow. Rymdfilms recension av Edge of Tomorrow. Det är en geekig, rolig, våldsam och småromantisk framtidsvision där huvudrollsinnehavaren fastnar i en tidsloop som gör att han tvingas utkämpa samma fältslag om och om igen. Liksom alla de bästa tidsresefilmerna används tematiken med att resa i tiden för att skapa en mental utmaning för oss som tittar. En smart ihopsatt tidsresehistoria kittlar vårt intellekt genom att skapa paradoxala situationer, och den kan fördjupa dramat genom att kunna frigöra sig från det vanliga linjära berättandet. Rymdfilmsbloggen gillar många genres, och har ju tidigare gjort utflykter till Robotfilm och Kosmisk skräckfilm. Som en hyllning till Edge of Tomorrow sammanställer jag därför idag (eller är det imorgon) en topplista med de tjugo bästa filmerna om tidsresor.

Days of future past

Days of future past

20. X-men days of future past (2014)

Filmen: Det har gått några år sedan händelserna vid Grisbukten, då mutanter nästan startade, men i sista stund förhindrade, ett kärnvapenkrig mellan USA och Sovjet. Nu är det 70-talet, och Professor X lever som drogberoende enstöring tillsammans med sin gamle vän Hank. Magneto sitter i fängelse för mordet på president Kennedy. Plötsligt dyker en man som kallar sig Wolverine upp, som påstår att hela mänsklighetens framtid hänger på att professorn och Magneto börjar samarbeta igen.

Tidstwisten: I framtiden har robotarna The Sentinels ödelagt Jorden i sin strävan efter att förinta alla mutanter. Bara några åldrade mutantledare finns kvar, och deras sista hopp är att skicka Wolverine tillbaka i tiden. Om han lyckas med sitt uppdrag kommer den dystopiska tidslinjen att förintas, och allt kommer att bli OK igen. För Wolverine står många näras och käras liv på spel, för han har ju förlorat i stort sett alla han älskar.

19. Time Bandits (1981)

Filmen: En av Terry Gilliams mest utflippade filmer, om ett gäng dvärgar som bryter sig in på det ena stället efter det andra för att stjäla historiska skatter. Med sig på resan råkar de få den elvaårige pojken Kevin. Med bl a John Cleese, Ian Holm, Sean Connery, Michael Palin och David Warner.

Tidstwisten: Dvärgarna har stulit en magisk tidskarta av en gudalik varelse som kallas The Supreme Being. Kartan ska egentligen användas för att rätta till fel i rymdtidväven, men banditerna missbrukar dess makt för att hamna i olika tidsåldrar, så de kan lägga vantarna på guld och ädelstenar från varje tänkbar epok. Deras piratliv retar The Supreme Being till vansinne – och de är ständigt på vippen att bli fångade.

18. The Terminator (1984)

Filmen: James Camerons genombrott och Arnolds också. En Terminator-robot (Schwarzenegger) är utsänd för att mörda en kvinna (Linda Hamilton), och en ensam man, Kyle, (Michael Biehn) gör allt han kan för att stoppa roboten.

Tidstwisten: I framtiden har den artificiella intelligensen Skynet tagit över världen och håller på att utrota människorna. John Connor är den enda motståndsledaren som kan samla människorna till motkamp. Så maskinerna skapar en mördarrobot, Terminator, och skickar den tillbaka i tiden för att mörda Connors mamma, innan hon hinner föda sin viktiga son. Kyle kommer också från framtiden, och vi förmodar att han kommer att bli Johns pappa.

17. Peggy Sue Got Married (1986)

Peggy Sue Got Married

Peggy Sue Got Married

Filmen: Francis Ford Coppola regisserar och den fantastiska Kathleen Turner spelar huvudrollen som Peggy Sue, tjejen som fick allt i high school – det perfekta livet med sin ungdomskärlek (Nicholas Cage). Men på 25-årsjubileumet för high school krackelerar allting, och hennes äktenskap tar slut samtidigt som Peggy Sue börjar ifrågasätta sina egna livsval.

Tidstwisten: Genom en tidsresa flyttas Peggy Sue tillbaka till början 60-talet och får en andra chans att leva igenom sina ungdomsår. Men hur ska hon förvalta chansen? Somliga har kallat den för en kvinnlig Tillbaka till framtiden, men jag tycker att den står på egna ben.

16. Army Of Darkness (1992)

Filmen: Om Time Bandits besjälades av ett milt vansinne, är Sam Raimis tredje Evil Dead-film spritt språngande skogstokig. Ash (Bruce Campbell) från Evil Dead I och II fortsätter här att slåss mot ondskans demoner.

Tidstwisten: Ash förflyttas tillbaka till 1300-talet, där han leder motståndet mot mörkrets arméer och sin egen onde tvilling. Som slutkläm hamnar han i en postapokalyptisk framtid.

15. Minority Report (1999)

Filmen: Steven Spielbergs grandiosa sci-fi-thriller med Tom Cruise och Max von Sydow. Cruise spelar poliskapten Anderton som leder en elitstyrka i framtidens Washington DC, men vars karriär och liv raseras då han anklagas för ett mord. Baserat på Philip K Dicks berättelse.

Tidstwisten: Anderton jobbar med ”pre-crime” – en avdelning inom rättsväsendet som griper brottslingar redan innan de hunnit begå sina brott. En grupp med siare ligger i en freakpool med elektroder kopplade till hjärnan och ser framtidssyner av brotten. Om alla tre precogs ser samma sak, så räknar lagen med att brottet är så gott som begånget. Men då Anderton anklagas för just ett sådant framtida brott, börjar han förstå att det kanske går att manipulera systemet. Är det någon som försöker sätta dit honom?

14. Star Trek Voyager: Year of hell (1997, säsong 4)

Year of hell

Year of hell

TV-programmet: Ett dubbelavsnitt från Voyagers fjärde säsong, och ett av de bästa. USS Voyager och dess kapten Janeway hamnar i ett utsatt läge då de träffar på en hänsynslös rymdskeppskapten, Annorax. Denne har ett massförstörelsevapen av episka proportioner: genom dess stråle ändras historiens gång i hela stjärnsystem. Annorax började sin bana som vetenskapsman, men har för länge sedan tappat kontakten med verkligheten.

Tidstwisten: Den allt mer desperate Annorax försöker återställa en tidslinje där hans egen familj överlever en händelse som han själv orsakade. Genom att exakt beräkna hur vapnet ska riktas, tror sig Annorax kunna åstadkomma en total återrullning av alla händelser sedan den ödesdigra dagen. Men ingen varelse har absolut kontroll över historiens gång, och för varje attack blir konsekvenserna allt större. Inte minst för Voyager, vars besättning snart börjar decimeras. Janeway inser att hoppet att överleva minskar för varje dag.

13. Superman (1978)

Filmen: Fortfarande kanske den bästa superhjältefilmen, i cinemascopeformat och med till och med idag imponerande specialeffekter. Med Marlon Brando och Christopher Reeve. Vi följer den unge Clarks väg mot att bli Superman för hela USA.

Tidstwisten: Med klara messianska övertoner ställs Clark inför ett svårt val då Lois Lane hotas. Ska han vrida tillbaka tiden för att rädda henne och därmed gå emot sin egen pappas förmod mot att ändra historiens gång? Kul detalj: När tiden går bakåt, så spelas filmen bakåt, så att alla stenar trillar upp för backarna och vattenfallens droppar åter uppåt.

12. Galaxy Quest (1999)

Filmen: Det bästa rymdparodi som gjorts, och dessutom med en hel del spänning, många blinkningar till fansen, minnesvärd dialog och absurda utomjordingar. Mer Sigourney Weaver och Tim Allen och Alan Rickman.

Tidstwisten: Rymdskeppet USS Protector har det topphemliga vapnet Omega 13, vars enda funktion är att ställa tillbaka tiden tretton sekunder.

11. Star Trek (2009)

Filmen: En vansinnigt snygg och hyfsat underhållande reboot i regi av JJ Abrams och med en ny och yngre besättning på USS Enterprise. Gav hela rymdoperagenren en vitamininjektion och Abrams den skjuts i karriären som senare säkrade honom jobbet som regissör för Star Wars.

Tidstwisten: En reva i rymtiden öppnas och igenom kommer först ett litet vulcanskt skepp med en åldrad Spock ombord. Därefter kommer det romulanska skeppet Narada, på jakt efter Spock. De kommer från framtiden, där planeten Romulus har exploderat, och nu vill de ställa Spock till svars.

About time

About time

10. About time (2013)

Filmen: En romantisk förvecklingskomedi av Richard Curtis, om Tim som tillsammans med sin pappa och övriga familjen försöker få rätsida på allas trassliga  kärleksliv. Genom att resa i tiden. Med Domhnall Gleeson (som ska vara med i nya Star Wars) och Bill Nighy.

Tidstwisten: Tim och hans pappa delar en hemlig gåva: de kan resa tillbaka i tiden till händelser de redan har varit med om. På så vis kan de i det lilla påverka sitt eget och sina närmastes liv. Exempelvis kan Tim ge sig själv ett obegränsat antal chanser att bli ihop med Mary. Men han får också akta sig, för att inte oavsiktligt påverka så att hans systers barn förblir ofött. Framför allt ett fint samspel mellan pappan (Nighy) och Tim.

9. Back to the future (1985)

Filmen: Marty McFly träffar på den excentriske Doc Brown, sätter sig i hans DeLorean, och resten är så att säga historia.

Tidstwisten: Inte nog med att Marty råkar fastna i 1955 års upplaga av den lilla småstad där han bor. Hans föräldrar verkar inte alls falla för varandra, då hans mamma är mer intresserad av honom än av Martys pappa. Marty måste rädda hela familjens framtid, innan han råkar förändra historiens gång till det oigenkännliga.

Donnie Darko

Donnie Darko

8. Donnie Darko (2001)

Filmen: Ett fantasy/sci-fi/tonårsdrama om den deprimerade och trulige Donnie (Jake Gyllenhaal) som får mycket skrämmande visioner av undergång och död. Men han kämpar på i sitt suburbialiv bland oförstående familj och skolkamrater.

Tidstwisten: Donnie blir förvarnad om att världen ska gå under om 28 dagar, och vi får ledtrådar och villospår om vad det kan röra sig om. Kommer Donnie att ge sig ut på en high school-skjutning? Mörda sin flickvän? Slutet är betydligt mer överraskande än så, och det mesta i filmen visar sig ha utspelats i en sorts tidsloop. Exakt vad det är som pågår kan det ta några genomtittningar innan vi som tittar förstår – är Donnie en våldsverkare eller en hjälte?

7. Star Trek IV: The Voyage Home (1986)

Filmen: Jorden hotas av en rymdsond som sänder ut mystiska signaler mot oceanerna. Besättningen på Enterprise förstår att det är valsång. Men alla valar är ju utrotade, så ingen kommer någonsin att kunna svara!

Tidstwisten: Det finns ingen annan logisk lösning på problemet än att åka tillbaka i tiden till 1986 års San Francisco, där det ju fanns gott om knölvalar. Om det låter fånigt så stämmer det, men så är det också den roligaste och trevligaste av alla tolv Star Trek-filmerna.

Primer

Primer

6. Primer (2004)

Filmen: Rekommenderas! Ett par kompisar som utvecklar mjukvara på fritiden uppfinner av en slump en låda som går att använda för att resa tillbaka i tiden med. Vi får följa deras närmaste dagar i detalj, och förbluffas över hur snart allt kan gå åt helvete.

Tidstwisten: Känd som den allra mest realistiska tidsresefilmen som gjorts, men också en av de klurigaste. Killarna använder sin låda för att tjäna lite extra på aktiemarknaden, men lockas snart att använda maskinen för att skaffa sig mer makt. Problemet är att varje tidsresa skapar en kopia av den som reser, så snart finns det flera upplagor av killarna som konkurrerar med varandra. Måste ses om flera gånger.

Looper

Looper

5. Looper (2012)

Filmen: Ett dystopiskt och våldsamt framtidsdrama om smågangstern Joe (Jospeh Gordon-Levitt) som lever på att mörda folk för pengar. Då en äldre man (Bruce Willis) utses till hans nästa offer, måste han dock omvärdera hela sin existens. Och då han kommer i kontakt med en mamma och hennes son, börjar resan till någon sorts försoning med livet. Regi Rian Johnson, som ska regissera minst en kommande Star Wars.

Tidstwisten: Joe får sina offer från framtiden, där en nästan mytiskt ondskefull gangsterkung kallad Rainmaker härskar. Då Joe konfronteras med sitt sista offer, börjar berättelsetrådarna knytas ihop till en episk väv. Joes egen framtid ligger klar framför honom: han kommer att leva ett liv av våld och tomhet. Vi kan se att Joe har en enda chans till upprättelse, men vi ser också att han inte kommer att ta den. En bitvis poserande, bitvis djupt gripande film.

4. Twelve monkeys (1997)

Terry Gilliams andra film på listan, och onekligen hans mästerverk jämte Brazil. En av mina favoritfilmer någonsin. Inspirerad av den franska kortfilmen La Jetée från 1962. Med Bruce Willis, Brad Pitt, Madeleine Stowe och Christopher Plummer. Cole (Willis) dyker förvirrad upp i Baltimore 1990 och säger sig komma från framtiden och vara utsänd för att rädda Jorden från ett dödligt virus. Dr Railly (Madeleine Stowe) dras mot sin vilja in i hans fantasi. Det gör även den unge Jeffery (Brad Pitt) som sitter på samma mentalsjukhus som Cole. Vad som är sanning och vad som är lögn blir till slut omöjligt att säga. Fångar den preapokalyptiska känslan från tiden innan millennieskiftet perfekt.

Tidstwisten: Vi förstår snart att Cole talar sanning, och får även följa med till hans dystopiska underjordiska framtidsvärld, där allt vad mänsklig värdighet vill heta har skalats bort efter katastrofen. Cole är en straffånge, och de som skickar honom tillbaka i tiden gång på gång är hans fångvaktare. Han är desperat, och de är hänsynslösa. Men mot ödet är det lönlöst att kämpa, och vi förstår att det dödliga viruset kommer att spridas oavsett vilka planer som smids. Att se historien rullas upp obönhörligt är ett sant nöje.

3. Edge of Tomorrow (2014)

Tom Cruise och Emily Blunt i Edge of Tomorrow

Tom Cruise och Emily Blunt i Edge of Tomorrow

Filmen: Historien om den fege officeren Cage (Tom Cruise) som degraderas till menig och tvingas återuppfinna sig själv för att rädda sig och andra, i kampen mot utomjordiska och övermäktiga fiender. Regi Doug Liman.

Tidstwisten: Cage drabbas av en underlig åkomma som får honom att leva om samma dag, igen och igen. Han vaknar upp alldeles innan ett fältslag, och dagen slutar med att han omkommer. Men tillsammans med en kvinnlig supersoldat finner han en väg att bryta loopen. Rekommenderas!

2. Source Code (2011)

Filmen: En riktigt tight och intensiv tidsthiller av David Bowies son Duncan Jones, som ju också regisserat rymdfilmen Moon. Med Jake Gyllenhaal som agenten som vaknar upp på ett tåg och bara har några minuter på sig att förhindra ett terrordåd. Hans uppdragsgivare har inga skrupler, och själv har han inte valt detta uppdrag.

Tidstwisten: Agenten Stevens rör sig fram och tillbaka i tiden genom samma händelse, och han har mycket få möjligheter att påverka händelseförloppet. Men hur är det egentligen möjligt att hamna i en sådan vansinnig situation? Och vilka är det egentligen som drar i trådarna? Stevens hinner ifrågasätta såväl sina uppdragsgivare som sina egna sinnen innan han lyckas komma gåtans lösning på spåren. Rekommenderas!

Source Code © 2010 Vendome Pictures

Source Code

1. Groundhog Day (1993)

Filmen: Journalisten Phil Connors (Bill Murray i sitt livs roll) är ett riktigt praktsvin som fastnar i en tidsloop på den tid och plats han allra minst vill vara: utsänd för att bevaka ”begivenheten” då murmeldjuret Phil vaknar i en liten småstad på den amerikanska landsbygden. Connors måste leva samma dag om och om igen, bland uppspelta småstadsbor, marscherande orkestrar och sitt eget självförakt.

Tidstwisten: Då Connors möter Rita (Andie MacDowell) och långsamt, dag för dag, kommer ut ur sitt skal och börjar läka och bli en helare människa. Utan konkurrens den bästa tidsresefilmen någonsin, och en av de bästa komedierna från de senaste trettio åren. Rekommenderas!

Groundhog Day

Groundhog Day

24 kommentarer

 1. Utan att ha sett Cruises senaste påminner inte handlingen väl mkt om Source code dvs att man upplever samma händelse om och om ingen samt förbättrar chanserna med hjälp av erfarenheten?

   1. Får se om jag hinner med att se filmen i veckan. Bra lista f.ö just tidsresor hör till mina favoritområden inom SF

 2. Gillar listan skarpt – det enda jag inte håller med om är topplaceringen av Ground Hog Day före Edge och 12 aporna… 12 aporna hade jag satt som nummer ett och Edge som nummer två…

 3. The Butterfly Effect saknar jag på listan, det är min absoluta favorit. Men det måste vara director’s cut, inte bioversionen! Sedan tycker jag Star Trek First Contact är bra mycket bättre än Voyage Home… 🙂

 4. Kollade topplistan för att hitta något nytt att se men fastnade vid recensionen av EOT – chansade att se den igen…

  Fasen, filmen är ännu bätte andra gången. Jag fick t.ex. gåshud vid första scenen där Cage träffar RIta. Trots att man vet hur filmen slutar så hittar man en massa saker som man faktiskt missade första gången plus att man kan analysera saker i ett nytt ljus sas.

  Märkligt dock att jag inte såg detta komma (re Groundhog Day) – iom att känslan var nästan den samma som när jag såg om den första gången.

  Ett tips alltså, se om EOT om du gillade filmen första gången! 🙂

  /_

 5. Om vi tar med TV-avsnitt, varför inte Farscapes ”Different Destinations”, där våra hjältar försöker rätta till en historisk orätt och bara lyckas göra det värre och värre…? Alla TV-serier som gör tidsresor låter det sluta med att våra hjältar antingen räddar alla, eller accepterar att de inte kan göra något åt det. I Farscape händer det som logiskt borde hända när någon med facit hamnar i fel tidslinje: De tar för givet att de vet bäst, gör bort sig utav bara helvete, inget blir bra igen, och sen får både de och tittarna leva med det.

  Sen vill jag också slå ett slag för spanska ”Cronocrímenes” (AKA ”Time Crimes”). Lite samma paradoxstuk som ”Primer”, men vardagligare och rakare utan att bli dummare.

 6. Bra lista, men iom att du tagit med ett avsnitt från en teveserie så skulle jag vilja nominera ett till. Nämligen Blink från ”nya” Dr Whos tredje säsong. En perfekt loopad berättelse där finalen blir själva förutsättningen för hela berättelsen och där en monolog inspelad 1969 blir en dialog när den möter nutidens frågor. Plus också för en av sci-fi-världens mest otäcka aliens: The Weeping Angels.

   1. Antagligen, det är det enskilda avsnitt som jag gillar bäst tätt följt av Father’s Day och Turn Left som också drar nytta av Tardisens förmåga att resa i tiden. Favoriten i tidsreseavseende när det gäller en hel säsong är dock säsong 6 då den traumatiska säsongsfinalen spelas upp redan i början på första avsnittet och resten av säsongen till stor del handlar om en återresa mot det till synes oundvikliga som inte får ske och på sätt och vis redan har skett.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.