De 34 bästa rymdskeppen från nya filmer och tv-serier

Klingonsk Bird of prey, Star Trek Into Darkness

Klingonsk Bird of prey, Star Trek Into Darkness

Hur kan det komma sig att vi som gillar berättelser om framtidens teknologi är så nostalgiska i vår filmsmak? Det gäller exempevil vad vi anser är bra rymdskeppsdesign. Jag läser andra sci-fi-bloggar med stort nöje, men ibland undrar jag om inte en del skribenter sätter de klassiska rymdskeppen från 1970- och 80-talen på lite väl höga piedestaler. I den episka artikeln Top 75 spaceships in movies and TV (som var en av inspirationskällorna då jag startade denna blogg) är det idel klassiker som Millennium Falcon och Månbas Alpha. I toppen finns inget skepp yngre än 30 år, trots att listan sammanställdes 2009. Men jag vill hävda det har hänt enormt mycket bra med science fiction-film på senare år, och framför allt har den nya tekniken gett filmskaparna möjlighet att visualisera rymdskepp som aldrig förr hade kunnat filmas. Istället för att bygga en modell av balsaträ och filma miniatyren, så är animatörerna vår tids skeppskonstruktörer. Och plötsligt ser skeppen mer detaljerade ut, och är mycket större och mer verklighetstrogna. Vi får också se mer av dem i längre tagningar.  Jag tycker helt enkelt att senare års rymdskepp från film och tv förtjänar mer uppmärksamhet. Här är Rymdfilms topplista över rymdskepp från de senaste tio åren:

34. Bird of Prey i Star Trek Into Darkness (2013)

(Bild längst upp i inlägget.) Länge hölls den nya klingonlooken hemlig, och vi är många som ännu inte riktigt bestämt oss för om vi tycker de ser pajiga ut. Men den upphottade versionen av klassiska stridsskeppet Bird of prey är stenhård, inget snack om saken.

Prisjägarnas skepp i Riddick

Prisjägarnas skepp i Riddick

33. Prisjägarskeppet i Riddick (2013)

Detta strykjärnsliknande lilla skepp är ett exempel på god vardagsdesign som inte försöker se överdrivet grym ut eller pockar på för mycket uppmärksamhet. Mycket av filmen handlar om hur olika fraktioner försöker ta kontroll över skeppet, som landat nära den utpost där Riddick gömmer sig.

Skyline

Skyline

32. Moderskeppet i Skyline (2012)

De invaderande aliens i Skyline påminner mycket om maskinerna i The Matrix, med asymmetriska former av fladdrande ståltentakler och strålkastarögon. Deras moderskepp som intar Los Angeles är likadant, bara upphöjt till hundra: ett kaos av vassa kanter och utskjutande hörn. Det ser häftigt aggro ut, men tyvärr lever inte storyn upp till specialeffekternas nivå i den här filmen.

Kassandra i Cargo

Kassandra i Cargo

31. Kassandra i Cargo (2009)

Jag presenterar mitt bevis 1A för att rymdskeppsdesignen har kommit långt: detta enorma och dystra lastskepp förekommer i en schweizisk film, men ser minst lika fint ut som något Hollywoodskepp. Speciellt interiörerna framstår som jättestora och höljda i skuggor. Det hänger helt enkelt inte på pengarna längre, utan på kreativiteten.

Raven är ett dropship i Elysium

Raven är ett dropship i Elysium

30. Raven i Elysium (2013)

Inspirerat av klassiska Cheyenne Dropship från 1986 års Aliens, och bemannat av ett gäng testosteronstinna legosoldater under ledning av den onde Kruger. Oavsett om man gillar filmen, så visar den kraftfulla formen på Raven vilket sinne för detaljer som regissören Blomkamp har. Skeppet används både för korta transporter i det förslummade LA och för resor upp till rymdstationen Elysium.

Utomjordiskt slagskepp i Battleship

Utomjordiskt slagskepp i Battleship

29. Utomjordiskt slagskepp i Battleship (2012)

Återigen en film där kvaliteten på effekterna överstiger den konstnärligas. Här är det Transformers som inspirerat, men konceptet har anpassats för att striderna ska passa ihop med det klassiska barnspelet ”Sänka fartyg”. Sålunda kan denna stora elaking inte flyga, utan bara hoppa korta stycken på havet. Eller den kan flyga, men bara i rymden. Eller, hur var det nu.. Skuttar på havsytan gör den i alla fall, och jag lider med alla de aliens ombord som har anlag för sjösjuka. Och jag hoppas de har säkerhetsbälten..

Axiom i Wall-E

Axiom i Wall-E

28. Axiom i Wall-E (2009)

Ett av de vackraste skeppen på listan, med rundade former som ger denna lyxkryssare en art deco-touch. Ombord lever en proppfet och bortklemad befolkning som knappt orkar lyfta sina läskmuggar till sina tjocka läppar. De betjänas av en armé av robotar. Axiom har stävat omkring i rymden i hundratals år, i väntan på att Jorden ska bli bebolig igen.

John Carter

John Carter

27. Bevingade farkoster på Mars i John Carter (2012)

Jag är lite osäker på om de går att resa mellan planeter med, men det är skepp och Mars ligger i rymden, eller hur? Det är smäckra farkoster, som glider fram över Mars öknar på insektsliknande vingar.

Bug-skepp i Ender's game

Bug-skepp i Ender’s game

26. Bug-moderskeppet i Ender’s game (2013)

Nu börjar vi urskilja en designtrend: det spetsiga, asymmetriska, nästan organiska moderskeppet som tillhör utomjordingar som vill oss ont. Vi ser det här i Ender’s game, i Skyline 2012 och i Star Trek 2009.

26.Rymdstationen Elysium i Elysium (2013) 

Engineers i Prometheus

Engineers i Prometheus

25. Guds tefat i Prometheus (2012)

De första minuterna av Ridley Scotts Prometheus är hisnande vackra. Vi glider över ett kargt, förhistoriskt landskap, och en skugga på marken visar att något finns mellan oss och Solen. Vi får aldrig skåda det, annat än i ögonvrån, men det är ett ofantligt tefat som fört hit den varelse (”Engineer”) som just ska skapa allt liv på Jorden. Det är alltså Guds tefat.

Transformers Age of Extinction

Transformers Age of Extinction

24. The Creators invasionsflotta i Transformers Age of exctinction (2014)

En annan mäktig öppningsscen visar hur Jorden omringas av en färgglad invasionsflotta som sänker sig över de förhistoriska dalarna och attackerar.. dinosaurierna?! Jag har ingen aning om varför, men de hade väl någon förhistorisk beef. Skeppens dödsstrålar steker snabbt varje T-rex inom synhåll.

Lockdowns skepp

Lockdowns skepp

23. Lockdowns skepp i Transformers Age of exctinction (2014)

Svårt att föreställa sig en mer aggressiv profil än detta krigsskepps. Som en flygande, jättelik tank, till hälften dold i rök. Det som gör att skeppet platsar på listan är dock dess bisarra inre, som befolkas av hundratals robotar, från Star Wars-droider till dreglande robothundar. Dess salar är höga som i en gotisk katedral, och i hjärtat finns en lika gotisk fängelsehåla där Lockdown håller monster och motståndare i burar. Den stund vi tillbringar ombord på skeppet, är filmens mest underhållande.

Vogonernas skepp

Vogonernas skepp

22. Vogonskepp i Liftarens guide till galaxen (2005)

Ytterligare ett skepp som vill förinta Jorden, men i detta fall helt av administrativa skäl, då en intergalaktisk motorväg ska dras fram precis där vår planet råkar ligga. Vogonerna är en ras av byråkrater, och hyser bara förakt för oss. Deras själlösa kultur avspeglas perfekt  i detta fyrkantiga, dödsgrå rymdskepp.

Bubbleship Oblivion

Bubbleship Oblivion

21. Bubbelskepp från Oblivion (2013)

Elegant kortdistansskepp som används av de vaktmästare som lämnats kvar på Jorden efter en stor katastrof. Formgiven av en designer som tidigare arbetat för Bugatti. Det syns.

George W Bush

George W Bush

20. USS George W Bush i Iron Sky (2012)

Ett av flera fina skepp i det finska rymdnazisteposet. Varje framstående nation har i filmen sitt eget rymdskepp, och amerikanerna har självklart det största och mest välbestyckade. Det är bara det finska rymdskeppet som inte har några kanoner.

Venture Star med två Valkyrie

Venture Star med två Valkyrie

19. Valkyrie och Venture Star från Avatar (2009)

Några år efteråt kanske man glömmer hur stilbildande Avatar var då den kom. Plötsligt fick vi högupplösta specialeffekter, bättre än fotokvalitet. Vi kunde se varenda fördjupning i pansarplåten på det interstellära skeppet Venture Star, och vi kände tyngden och hotet från Valkyrielandarna som besköt rymdsmurfarnas stora träd. Här vaknade hela rymdskeppskonceptet till liv igen.

Fountain

The Fountain

18. Livets träd i The Fountain (2006)

Listans mest orginella rymdskepp är också dess mest avancerade. Långt in i framtiden reser en ensam man med det döende Livets träd mot en främmande nebulosa, där han hoppas att trädet ska återfå sin ungdom. Skeppet är en såpbubbla som omger man och träd. Det är precis så flummigt som det låter, och oerhört vackert. Filmen i sig, håller dock inte riktigt måttet.

Battle School

Battle School

17. Battle School i Ender’s Game (2013)

Rymdstationen där unga snillen tränas i strid, i tyngdlöshet, är en av de bäst gestaltade rymdmiljöerna på senare år. Huvudarenan med nollgraviation och panoramautsikt är hänförande.

Endurance

Endurance

16. Endurance i Interstellar (2014)

Symboliskt utformat som en klocka, med tolv ”timmar” och själva kabinen som en visare som snurrar runt för att få artificiell gravitation. Utsökt uttänkt av Christopher Nolan, och lika utsökt filmad av Hoyte van Hoytema.

After earth konceptskepp

After earth konceptskepp

15. Skeppen i After Earth (2013)

Filmen med familjen Smith är en pompös bagatell, men det är synd eftersom det togs fram massor av fin concept art – och hela armador av olika skepp – för filmen. Sök på After Earth concept art, så ser ni vilken rik värld som byggdes upp av produktsdesigners. Inte ens en bråkdel kom med i den färdiga produkten. Hatten av för idéerna.

Iron Sky

Iron Sky

14. Tefaten och zeppelinarna i Iron Sky (2012)

Invasionsscenerna är helt utflippade och mycket mäktiga. Zeppelinare från månen!

USS Enterprise

USS Enterprise

13. USS Enterprise i den rebootade Star Trek (2009)

En klassiker som blev vacker i rebooten. JJ Abrams bad om en hotrod-version av Enterprise, och han fick det. Dessutom är interiörerna (delvis inspelade i en ölfabrik) helt fabulösa. Enterprise har aldrig sett bättre ut.

The Dark Aster

The Dark Aster

12. The Dark Aster i Guardians of the galaxy (2014)

Ett av de bättre Ondskans högborg/Fortress of Darkness vi har sett på film. Då den här krabaten dyker upp på himlen med Ronan The Accuser i, då vet man att ödestimman har kommit.

Serenity

Serenity

11. Serenity från Serenity (2005) och Firefly

00-talets mest älskade rymdskepp platsar förstås också på listan, även om det först gjorde sin debut på tv 2002. Lagom stort, lagom rostigt, och helt omöjligt att sätta på plats. En modern Millennium Falcon.

Falling Skies

Falling Skies

10. Moderskeppet i Falling Skies (2009-)

Jag kan tycka att tv-serien är lite personlighetsbefriad, men detta mäktiga skepp som tornar upp sig på fyra ben över Boston, har gott om personlighet. Jag gillar hur det är fult och brutalistiskt, som ett engelskt kommunalt sjukhus från 1973. Så ser arkitektur signerad utomjordiska tyranner ut.

Dark elves i Thor

Dark elves i Thor

9. Mörkalvernas flaggskepp och jaktskepp i Thor the dark world (2012)

Jag älskar de ögonblick då man inser att Thor inte längre är fantasy, utan science fiction. Det är då mörkalvernas flaggskepp lyfter och spyr ur sig ett antal jagare som susar iväg bland planeterna. Riktigt bra skeppsdesign på vertikalen istället för den vanliga blimpformen.

Landaren i Interstellar

Landaren i Interstellar

8. Lander från Interstellar (2014)

En landare måste, till skillnad från interstellära skepp, vara aerodynamisk. Den får också gärna vara så uppnosig och snabb som den här.

Ikaros

Ikaros

7. Ikaros I och Ikaros II i Sunshine (2007)

Konceptmässigt är solutforskaren Ikaros min favorit på hela listan. En stor skärm som föregår skeppskroppen, som skyddar mot solstrålarna. Där bakom, evigt mörker i korridorerna och i människors sinne. Endast i solariumet strömmar ljuset in – bländande som en Gudsuppenbarelse.

Black Zero

Black Zero

6. Black Zero från Man of Steel (2013)

Det sista överlevande rymdskeppet från Krypton har tre ben och liknar en juicepress av Philippe Starck. Men det är en terraformerare. En världsförstörare. En domedagsmaskin.

District 9

District 9

5. Moderskeppet i District 9 (2009)

Sin generations motsvarighet till moderskeppen från V eller Independence Day. Perfekt. Och en total skrothög befolkad av ganska obehagliga räkvarelser.

Tet

Tet

4. Tet i Oblivion (2013)

Listans elegantaste geometriska form, bländande i sin perfektion på samma sätt som The Borg brukade vara perfekta i Star trek. Hänger som en ersättare till den förstörda Månen, men med en mer olycksbådande inverkan på jordelivet.

Milano

Milano

3. Milano i Guardians of the Galaxy (2014)

Inredd med träpaneler och penntroll, och med en härligt respektlös besättning av mördare, tjuvar och vettvillingar. Instant classic.

Narada

Narada

2. Narada i rebootade Star Trek (2009)

De första tio minuterna av JJ Abrams första Trekfilm hör till de mest spännande i rymdfilmshistorien, och höjdpunkten är då det romulanska skeppet Narada bryter fram genom en tidsspricka som ett inferno av vassa spikar. Det är storslaget vackert, och det är en syn som bara science fiction kan ge oss.

USS Prometheus

USS Prometheus

1. Prometheus i Prometheus (2012)

Helt enkelt det bäst designade rymdskeppet, invändigt och utvändigt, typ nånsin. Det är vackert när det flyger, coolt när det står still, och det kommer med sin egen mordgalne robot förinstallerad.

USS Prometheus

USS Prometheus

3 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.