Chewie, we’re home! Analys av trailer 2 för Star Wars The Force Awakens

Häromdagen kände jag en störning i Kraften. Det var som om miljoner röster plötsligt skrek rakt ut och sedan tystnade. Jag anar att något underbart har hänt.

star-wars-21

Med sex månader kvar till premiären av den första riktiga Star Wars-filmen på tio år exploderade så plötsligt fandomvärlden i veckan, då den andra teasertrailern för The Force Awakens publicerades. Och det är som om trauman vi haft ända sedan 1999, då Jar Jar Binks sa sin första replik, äntligen kan börja läka. För i JJ Abrams och Disneys händer kommer vi att få återse sådant vi för evigt trodde var förlorat: X-wings mot Tie Fighters, Star Destroyers och muthafakkin Super Star Destroyers, stormtroopers, Darth Vaders hjälm, Luke Skywalkers robothand, och så till slut det ögonblick som jag garanterar satte en tår i ögonvrån på flera av mina läsare: (Ja, jag menar dig.) Han Solo och Chewbacca, i Millennium Falcon.

Trailern öppnar med en öken genom vilken ett litet skepp flyger fram från vänster till höger, medan kameran panorerar över en kraschat Star Destroyer. Det tog mig ett par genomtittningar innan jag såg vad det var: radartornet är delen som är lättast att känna igen.

Därefter hör vi en röst som måste tillhöra Luke Skywalker, som reciterar några repliker som mycket liknar det som Luke säger i slutet av Jedins Återkomst: ”The Force is strong in my family. My father has it. I have it. My sister has it. You have that power too.” Troligen pratar han till en yngre släkting. Men varför säger han att hans far har det, i presens? Lever Anakin Skywalker?

STAR-WARS-FORCE-AWAKENS-2

Medan Lukes röst ljuder, ser vi Darth Vaders brända hjälm och R2D2 som blir klappad av en man med robothand – troligen Luke själv. Några kvinnor lämnar över en ljussabel, och sedan några X-wings som flyger över en sjö. Piloten spelas av Oscar Isaac, och hans rollfigur heter Poe Dameron.

Sedan kommer några snabba klipp, där vi bl a ser en armé av stormtroopers framför en scen draperad med röda symboler som påminner om nazisternas i Tyskland – säkert en referens som är helt avsiktlig. Information har läckt ut att Imperiet kallas för ”The First Order” i nya filmen, och är någon form av sekt. Troligen är det ett massmöte för The First Order vi ser i trailern!

Klippen fortsätter: vi ser John Boyega och Daisy Ridley som Finn och Rey, vi ser Tie Fighters och stormtroopers i strid, och vi får se en Star Destroyer i full prakt. Det ser också ut som en jaktscen där rymdskeppen åker in i ett annat, kraschat skepp. Vi får en skymt av nya lillroboten BB-8, och en glänsande stormtrooper som kan vara något av en huvudskurk.

Och till slut kommer det vi väntat på: Han Solo (en fårad Harrison Ford) och Chewbacca, på plats i Millennium Falcon. De tittar båda snett in i kameran, till synes tagna av ögonblicket. ”Chewie, we’re home” säger Han. ”Vrååååål” säger Chewbacca.

I rymden kan man få ståpäls över hela kroppen.

Star-Wars-Episode-VII-The-Force-Awakens-8

2 kommentarer

  1. Blir lite orolig när det på slutet av trailern står ”In Real D 3D and IMAX 3D”. Jag tillhör de här 10-15% av befolkningen som inte kan se 3D så jag hoppas verkligen att det kommer vanliga versioner också.

  2. Vad ska man säga? Har sett trailern 20 gånger ungefär och får fortfarande ståpäls. Känns som om att JJ har ett sådant stort öppet jäkla mål framför sig så att om han missar att sparka in bollen så vetefan vad jag kommer att göra. Detta KAN inte bli dåligt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.