Linda & Valentin filmas av Luc Besson

Linda & Valentin

Linda & Valentin

I en av veckans trevligaste filmnyheter meddelade franske kultregissören Luc Besson på Twitter att han ämnar skriva manus till och regissera en spelfilmsversion av den klassiska belgiska serien Linda & Valentin (Valerian & Laureline). Besson har ju gjort maffig rymdopera tidigare, i Femte elementet (1997), och har fortsatt med science fiction även på senare år i exempelvis Lucy (2014) och Lockout (2012). Den nya filmen kommer att ha titeln Valerian and the City of a Thousand Planets, uppenbarligen en variant på det klassiska seriealbumet Empite of a thousand planets från 1971. I serien utforskar Valentin och Linda planeten Syrte-the-magnificent, ett gammalt imperiums åldrande huvudstad, och blir indragna i intriger för att ta makten över hela imperiet.

Linda & Valentin

Linda & Valentin

Linda & Valentin skapades av manusförfattaren Pierre Christin och tecknaren Jean-Claude Mézières redan 1967 och publicerades fram till 2010. Serien har betytt mycket för science fictions plats i popkulturen, och dess detaljerade stil och myllrande dekadenta utomjordiska civlisationer utgjorde en stor inspirationskälla för bl a Star Wars. Själv gillar jag orgierna i rymdskeppsdetaljer i kombo med de smått groteska varelser som befolkar seriesidorna. Tillsammans med serietecknaren Moebius är serieskaparparet Christin/Mézières den franskspråkiga världens mest inflytelserika sci-fi-skapare från de senaste 50 åren. Möjligen vid sidan om Luc Besson själv då. Serien har översatts till 21 språk och sålt i fler än 10 miljoner exemplar. Albumen utkommer just nu i samlingsvolym på svenska, på Cobolt förlag.

Filmen är Bessons nästa projekt och huvudrollerna kommer att spelas av Dane DeHaan (Chronicle, Amazing Spider-Man) och Cara Delevingne (Anna Karenina). Premiär 2017

Dane DeHaan spelar Valentin

Dane DeHaan spelar Valentin

2 kommentarer

  1. Cobolt förlag ger ut dem i nya samlingsvolymer på svenska just nu! Så extra lätt läsa dem från början. Hoppas fan rullen blir bra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.