Alien: Paradise Lost, och 7 andra saker vi vet om Prometheus 2

Prometheus

Prometheus

Haters gonna hate, men inte ens hatarna tycks riktigt ointresserade av nyheter om uppföljaren till Ridley Scotts Prometheus från 2012. Filmen var så hett efterlängtad av rymdfilmsfans, inte minst efter att en riktigt fantasieggande trailer fick oss att förstå att det var mer än bara lite DNA som delades med Alien-univserum. Ja, det var längtan efter just Prometheus som fick mig att starta denna blogg: jag behövde någonstans att skriva av mig. Enormt uppskruvade förväntningar leder dock till besvikelse, och när väl filmen hade premiär var omdömena minst sagt blandade. Med viss rätt påpekades att filmens ”vetenskapsmän” betedde sig på ett sätt som tycktes sakna stöd i vetenskaplig grund eller beprövad erfarenhet. Klippningen kändes hafsig. Och de existensiella frågor som ställdes av bland annat Noomi Rapaces och Logan Marshall-Greens huvudpersoner triviala.

Läs mer: Prometheus – den moderne Frankenstein

Prometheus

Prometheus

Men den som sågar Prometheus glömmer, eller låtsas glömma, att helheten ibland är större än delarna. För trots att kritiken mot Damon Lindelöfs och Jon Spaihts manus är befogad, bjuder denna enda film på fler magiska rymdfilmsögonblick än vi dessförinnan fått se på många år. Visuellt är den fracking gorgeous med storslaget naturfoto, teknologiporr och en isblå färgskala som kyler ned oss till märgen. Rymdskeppet med samma namn som filmtiteln är magnifikt, och Michael Fassbenders robot David, inspirerad av Peter O’Toole, en androidklassiker väl i klass med Aliens Ash eller Blade Runners Roy. Och efter en rätt rörig handling (som lämnar många frågor) och ett blodigt slut kommer en punkt där Noomi Rapace är ensam kvar på en dödlig planet, med robotens avhuggna men fortfarande talande huvud som enda sällskap. De ger sig av i ett sådant där klassiskt hästskoformat rymdskepp, upp och bortom, på jakt efter Människans skapare. Där och då är Prometheus faktiskt helt briljant, och uppföljaren kändes för mig helt given att den skulle bli av.

USS Prometheus

USS Prometheus

Snabbspola till 2015 och nu börjar detaljerna om Prometheus 2 droppa in. Vi har ett bra tag vetat om att projektet blir av. Scott verkar ha tagit lätt på kritiken och har flera gånger uttryckt sin glädje över att vara tillbaka i science fiction-genren. Hans senaste film som har premiär i oktober, The Martian, är ju en variation på temat ensam astronaut på ogästvänlig planet. The Martian verkar som en given succé, om de första recensionerna är något att gå på. Och nu kommer alltså nyheter som säger att Scotts nästa film på tur är just Prometheus 2. Här följer det vi tror oss veta om denna film, efter att ha läst på olika filmsajter på internet:

  1. Titeln på filmen är – troligen- Alien: Paradise Lost. Detta säger Ridley själv i en intervju. Tidigare arbetsnamn har varit just Paradise, men det mer dystert miltonskt klingande Paradise Lost är ju mer i linje med dessa filmers mörka underton. Men att filmen uttryckligen ska kallas något med Alien är en total nyhet.
  2. Ridley Scott regisserar Alien: Paradise Lost, och det är hans nästa film enligt en intervju i Empire
  3. Det kommer att komma två-tre nya filmer, och i slutet av den sista har storyn gått ihop med Alien, rapporterar Collider. Jepp, det verkar ha hänt rätt mycket sedan första filmen, då Ridley sa att Prometheus endast delade lite DNA med Alien, men skulle vara början på en helt separat storyline som skulle avvika mer och mer från Alien. Kanske har filmbolaget insett värdet av sin gamla franchise, och ställt lite krav?
  4. Det är en Alien 5 på gång också, i regi av Neil Blomkamp. Men tydligen ville Ridley Scott försäkra sig om att hans film får komma ut först. Uppgifter på Screenrant gör gällande att de båda regissörerna talar med varandra för att försöka synka sina respektive delar av det delade universumet.
  5. Inspelningen beräknas börja tidigt 2016. Prelimiärt premiärdatum maj 2017 (IMDB, Collider)
  6. Manus skrivs av Michael Green, som gjort bra TV-serier (Smallville, Heroes) och en dålig långfilm (Green Lantern). Boo!
  7. Huvudrollerna spelas åter av Noomi Rapace och Michael Fassbender. Yay!
  8. Storyn sägs skildra hur Shaw och David reser till hemplaneten för The Engineers, för att finna svaret på gåtan om varför de skapat det artificiella liv som gör allt som kommer i kontakt med det monstruöst.

Eftersom jag är lite besatt av allt som har med Alien att göra, kommer jag att fortsätta rapportera om detta ända fram till premiären. Och förmodligen efteråt också. Här kan du läsa vad jag tidigare skrivit om Prometheus:

Prometheus – den moderne Frankenstein (recension)

9 misstag som Promtheus besättning gör

De 12 största gåtorna i Prometheus – och svaren

Prometheus

Prometheus

Prometheus

Prometheus

Läs mer: recensioner av alla Alien:

Alien – är det där en chestbuster eller är du bara glad att se mig?

Aliens – get away from her you bitch

Alien 3 – Ripley på den yttersta gränsen

Alien 4 – Resurrection kom till monstermamma

2 kommentarer

  1. Jävligt intresangt film ”Prometheus”, då man har studerat forntids Sumerianerna i 15 år och massa annan forntids historia samt olika religioner över hela världen. Lixom forskare ifrån en värld uppfinner DNA och designar biologiska maskiner, villket mer eller mindre är en dator med en kropp som har olika sorters komponenter och ett operativ system som har egenskapen att vara själv lärande/tänkande som då är ”själen” och all information och allt detta är skapat i biologisk form villket måste vara flera tusen år utav vetenskap.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.