21 sci-fi-filmer där gränsen mellan verklighet och konspiration suddas ut

Den här helgen hade jag förmånen att få besöka filmfestivalen för science fiction i Gävle som pågår till och med söndag 25/10, och här är de tech noir-filmer som jag nämnde från scenen i mitt föredrag – plus några till.

Filmer där verkligheten inte är vad den förmodas vara

Filmer där verkligheten inte är vad den förmodas vara

Uppdaterad söndag med fyra filmer till så nu är det 25!

Det är verkligen ett välkomponerat festivalutbud i år, med den breda genren ”tech noir” som tema, men med ett tydligt underfokus: kampen om sanningen om vår existens, och de svåra val som följer om man som enskild människa vill försöka öppna sina ögon för konspirationen och bryta sig loss från bojorna. Festivalfilmerna spänner över det surrealistiska i Dark City och De förlorade barnens stad, till filosofiska betraktelser om hur mycket sanning om oss själva vi egentligen tål, i Fassbinders Welt am draht och den spanska Abre los ojos. Här kommer min lista på 25 bra filmer om hur verkligheten rämnar och lögnen sipprar fram. Men hur våra huvudpersoner än kämpar för att ta sig loss, då är det svårt att vet vad exakt illusionen består av. Varning för spoliers! Länkade filmtitlar har jag redan recenserat på bloggen.

  1. Alphaville  (FESTIVALFILM) En superdator styr detta futuristiska samhälle med 100% omutlig rationalitet. Alla känsluttryck är irrationella och straffas med döden. Invånarna ger upp sin frihet i utbyte mot trygghet. Men deras öden är starkt knytna till Alphavilles superdators. Deras identitet är helt avhängig deras slavroller, så när samhället går under, gör folket också det.
  2. 1984, George Orwells berömda vision av en totalitär stat med total tankekontroll och insyn har filmatiserats många gånger, och senast för ett par veckor sedan sattes den upp på Örebro stadsteater i regi av Sara Giese. Kärleken är drivkraften för de som smusslar undan ett privatliv bortom Storebrors vakande öga. Men vad ser Storebror egentligen?
  3. They Live är en svart satir över det amerikanska samhället där fattiga ständigt blir utsugna av de rika. Vår hjälte får ett par solglasögon som får honom att se att de rika egentligen är aliens. Och nu ska han ge sig ut och skipa rättvisa.
  4. Solaris 1972 av Tarkovskij är en sublim sovjetisk rymdfilm där forskade på den skrotfärdiga rymdstationen i omlopp kring Solaris ständigt serveras förförande illusioner av planeten. Och de måste välja att vakna upp till diktatur och misär, eller leva i en lögn på Lycksalighetens ö. Valet är inte lätt.
  5. Oblivion skildrar ett äkta par som stannat kvar på Jorden för att städa upp efter en utomjordisk civilisation. Men då allt fler tecken kommer på att deras liv är en chimär, väljer de båda helt olika sätt att hantera insikten om livslögnen.
  6. Truman Show är en klassiker med Jim Carrey som den ständigt leende Truman, som utan att veta om det är huvudpersonen i dokusåpan om hans eget liv. Ingenting han håller kärt är verkligt, inte ens horisonten på havet. Sevärd fortfarande.
  7. Moon är en modern klassiker i rymdfilmsgenren om det skrupelfria bolaget som håller sina ensamma och hårt utnyttjade anställda på Månen med hoppet om att snart få träffa sin familj igen. Men varför får de aldrig komma hem?
  8. Dark City  (FESTIVALFILM) styrs av mystiska bleka främlingar, som kontrollerar folks liv in i minsta detalj. . Men då John Murdoch kommer förtryckarna på spåren, blir han ett villebråd för deras lönnmördare. Vill Murdoch och hans fru ens veta vidden av konspirationen, då sanningen kommer att rasera allt som byggts upp. Och om John blir herre över konspirationen, kommer att han använda den till sin egen fördel endast?
  9. Welt am draht (FESTIVALFILM) är en supersnygg TV-serie av Fassbinder från 70-talet, om ett stort företag som just skapat en mjukvara som kan bygga upp simulerade människor, inne i en fingerad värld. Dessa simulationspersoner vet inte själva om att de är artificiella, men kaos hotar utbryta då flera personer som arbetat på projektet dör under bizarra omständigheter. De har fått för sig att de själva också är en del av simuleringen, bara en nivå upp. Den vetskapen kan de inte leva med.
  10. 13 våningen är den amerikanska versionen av Welt am draht, alltså filmatisering av romanen Simulacron 3.
  11. Abre los ojos (Open your eyes) (FESTIVALFILM) är spanska förlagan till Vanilla Sky, om en ung madridkille som råkar ut för en traumatisk olycka som lämnar honom med ett vanställt ansikte. Han liv tar allt mer skrämmande och våldsamma uttryck, och hur han än kämpar för att hålla reda på vad som är sant, dras han djupare in i lögnerna.
  12. Equilibrium – (FESTIVALFILM)  om den fascistiska stat där alla tar lugnande medel för att slippa fightas internt, men samtidigt bli tillräckligt avtrubbade för att avrätta motståndsrörelsen ens för att vilja rädda en berömd tavla eller gosa med en hundvalp.
  13. Snowpiercer – koreansk engelskspråkig fantasi/dystopi om världen ombord på ett tåg som aldrig kan stanna. Rekommenderas!
  14. Inception, Christopher Nolans drömthriller, där lager efter lager av lögner staplas på varandra till en labyrint som huvudpersonen irrar runt i
  15. Matrix – en mer framgångsrik kusin till Dark City som presenterade oss för idén att allt vi ser omkring oss är en simulering, som går att ta sig ut från. Eller, går det?
  16. Brazil, Terry Gilliams mästerverk som är en bitsk satir över byråkrati och mänsklig futtighet. Bildsatt på ett spektakulärt vis. Rekommenderas
  17. The Signal – en modern version av Dark City, på sätt och vis. Men ungdomar och hackers och aliens.
  18. The Cabin in the woods – Ett gäng ungdomar hyr en stuga och blir slaktade en efter en. Allt medan tv-kamerorna surrar. Briljant skräcksatir.
  19. Donnie Darko – genombrott för Jake Gyllenhaal som den plågade tonåringen som ser visioner av jordens undergång. Oförglömlig.
  20. Blade Runner – Do Androids dream of electric sheep?
  21. Gattaca – om ett samhälle där endast ge genetiskt överlägsna överlever, men där den som är riktigt måmedveten kan hänga med ett tag. Men vad händer om han blir avslöjad innan han får lämna Jorden på ett av de få rymdskeppen?
  22. Predestination – ett fint drama från häromåret om tidspoliser som dras djupare och djupare in i livslögnerna hos dem de jagar. Med Ethan Hawke.
  23. Source Code – en agent skickas tillbaka i tiden gång på gång för att hindra ett terrordåd. Hans uppdragsgivare bryr sig inte om att han måste dö, gång på gång.
  24. Ascension – TV-serie från 2014 om en konspiration inom en konspiration på ett rymdskepp.
  25. Impostor – baserad på en novell av Philip K Dick. Är vår huvudperson en replikant från Alpha Centauri eller inte?

Mer läsning:

Topplista: 20 bästa filmerna om tidsresor

Topplista: 10 skrämmande filmer om hur gränsen mellan dimensionerna rasar

2 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.