Jag är med och pratar Star Wars i ny P1-serie om science fiction

BB8 från The Force Awakens

BB8 från The Force Awakens

Idag fredag 18 december kl 14.03 är jag, Rymdfilms Henrik Tornberg, med i Roger Wilsons nya radioserie om science fiction i P1. Avsnittet kommer som podd efteråt på den här länken. Bland frågorna som kommer upp i diskussionen är bland annat vad vi (utan att spoila) tycker om The Force Awakens, och varför rymden fascinerar oss så som spelplats för litteratur och film.

Spoilerfri recension: Star Wars VII The Force Awakens (2015)

Roger skriver själv så här om programmet:

Lagom till premiären av den nya Star Wars-filmen utforskar Roger Wilson och resten av Sveriges Radios kulturredaktion science fiction-genren i en ny programserie i P1.

I det första av tre program om science fiction försöker Roger Wilson hitta svaret på den science fiction-våg som vi befinner oss i just nu. ”Star Wars – The Force Awakens” är årets mest hajpade premiär, men har föregåtts av filmer som till exempel ”The Martian” och ”Mad Max” på biorepertoaren.

Vad ligger bakom högkonjunkturen för science fiction inom populärkulturen just nu? Varifrån kommer vår fascination för rymden? Och varför har science fiction-genren aldrig blivit riktigt rumsren i Sverige?

Medverkande: Jerry Määttä, forskare vid Uppsala universitet som skrivit avhandlingen ”Raketsommar”, Anna Davour, vetenskapsjournalist och nördbloggare, kulturredaktionens Maria Edström och Henrik Tornberg, SR-medarbetare som bloggar om science fiction på sajten Rymdfilm.

Avsnittet kommer som podd efteråt på den här länken

Programmet sänds i P1 fre 18 dec 14.03 med repris 20/12 16.03. Både del 2 och del 3 släpps som poddar tisdagen den 22 december klockan 8.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s