Carl Sagan’s Cosmos (1980) – se hela tv-serien här

Carl Sagan med rymdsonden Viking

Carl Sagan med rymdsonden Viking

Numera kan man se hela den klassiska dokumentärserien Carl Sagan’s Cosmos, via Youtube. De tretton programmen sändes ursprungligen på PBS 1980 och är fortfarande public servicekanalens största framgång någonsin. Cosmos hade en smått osannolikt hög budget på 6,3 miljoner dollar och blev på flera sätt banbrytande genom sina specialeffekter. Den karismatiske astrofysikern Carl Sagan har i serien sitt eget ”fantastins rymdskepp” och flyger med det genom många fantastiska miljöer i universum.  Musiken av Vangelis bidrar till stämningen, med klassiker som Pulsar och Albedo 0,39. Varje avsnitt har ett tema som varierar mellan fysik, vetenskapshistoria och astronomi. Än idag är Cosmos både fantasieggande och underhållande att se.

Här är alla tretton avsnitt. I första flyger rymdskeppet genom galaxerna. I tvåan handlar det om evolutionen och naturligt urval. Avsnitt 3 berör astronomins historia och utveckling till science fiction. 4: kometer och planeten Venus. 5: Mars. 6: Voyager. 7: kulturhistorisk exposé över kosmiska myter. 8: Insterstellär rymdfart och Einstein. 9: Partikelfysik. 10: Big Bang och universums slut. 11: Om intelligens, mänsklig, kollektiv och utomjordisk. 12: UFOs och SETI. 13: Ett varnande ord och framtidsvision.

Vem var då Carl Sagan? Som ingen annan lyckades han som populärvetenskaplig portalfigur och författare att väcka en hel generations intresse för rymden och människans plats i kosmos. De flesta känner till hans roman Contact från 1985 som 1997 blev långfilm med Jodie Foster. Men hans karriär började redan på 1950-talet då han jobbade år parallellt som forskare inom universitetsvärlden och som rådgivare till NASA. Framför allt förespråkade Sagan vikten av att söka efter utomjordiska intelligenser. TV-serien om kosmos spelades in 1978-79 och blev Sagans verkligt publika genombrott. Den belönades med en Emmy och har visats i 60 länder för fler än 500 miljoner människor. 2009 släpptes serien på DVD, i remastrad version. Carl Sagan avled 1996.

Fantasins rymdskepp från Cosmos

Fantasins rymdskepp från Cosmos

2 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.