Chronicle (2012) – superkids på väg mot undergången

20130701-231051.jpg

USA 2012, manus Max Landis och Josh Trank, regi: Josh Trank

Handlingen.
Vad skulle du göra om du helt oväntat fick superkrafter? Dra på dig tights och rädda gamla tanter? Nej, var ärlig. Om du fick superkrafter skulle du förmodligen reagera som de tre tonåringarna Andrew, Matt och Steve. Du skulle med barnslig förtjusning spela spratt med dina hatobjekt från skolan, slå dina fiender och lära dig att flyga så farligt som möjligt. Och om du var som Andrew, med trasig bakgrund, mindervärdeskomplex och en predisposition för storhetsvansinne – ja då skulle det förmodligen gå käpprätt åt helvete.

Rymdskeppet!
Grabbarna rumlar hemåt efter en blöt kväll och finner att något självlysande störtat i skogen. Om det är ett skepp eller en meteorit får vi aldrig veta. Men objektet framkallar näsblod och ger telekinetiska krafter.

Pretentionerna?
Ett omsorgsfullt berättar tonårsdrama med fokus på Andrews mentala sammanbrott, ett sammanbrott som stöter bort och hotar till och med hans enda vänner. Den komplexa relationen till Andrews kusin Matt står i fokus.

20130701-231439.jpg

Specialeffekter och look;
Smart berättat med ”autentiskt” filmmaterial som killarna själv står för då de dokumenterar sina nya krafter. Telekinesin är diskret och snyggt gestaltat, utan några överdrifter. Finalen då Andrew släpper lös sina krafter med full stryka är faktiskt skrämmande.

Luckor i manus,
90% av filmmaterialet är found footage, dvs man kan se att en huvudperson håller i kameran. Men 10% verkar vara helt vanligt proffsfoto, dvs oförklarligt om dokumentärillusionen ska hållas. Det förtar lite av effekten!

Mest minnesvärda scen*
Slutstriden är hjärtskärande och våldsam och tragisk.

Domen:
Uppfriskande realistisk för att vara en variation på det välkända temat med unga män som får superkrafter. Inte alls så inställsamt som Heroes. En ganska pessimistisk människosyn, men även en hel del humor. Fina skådisinsatser och känslig regi. Chronicle blev en av 2010 års överraskande succéer och spelade in tio gånger budgeten.

Se även+
I am Number Four för raka motsatsen

Följ Rymdfilm på Facebook och på Twitter

10 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.