Zathura (2005) – som Jumanji i rymden fast utan Robin Williams

Då familjens hus åker ut i rymden attackeras det av diverse faror

Då familjens hus åker ut i rymden attackeras det av diverse faror

Handlingen.

Två bröder (Josh Hutcherson och Jonah Bobo) råkar av misstag flytta på familjens hus ut i yttre rymden. Och de fryser ned sin elaka syster (Kirsten Stewart från Twilight). Det är det mystiska brädspelet Zathura som påverkar verkligheten – för varje slag med tärningen så händer det som står på spelets kort, fast på riktigt! De tre syskonen måste slutföra spelet för att komma hem igen. Men kommer de att överleva attackerna på vägen, i tur och ordning av jättelik robot, ett krigsskepp, ödlemonster och av gravitationen från passerande stjärnor. Allt medan huset raseras mer och mer får de hjälp av en förbipasserande astronaut (Dax Shepard) att navigera genom farorna.

De tre syskonen måste slutföra spelet Zathura, tillsammans med astonauten

De tre syskonen måste slutföra spelet Zathura, tillsammans med astonauten

Rymdskeppet!

Det är något hisnande med att förortshuset svävar fritt, med bara tunnar väggar och fönster mellan barnen och den kalla världsrymden. Och eftersom det här är ett fantasiäventyr så behöver vi inte bry oss om detaljer som att huset skulle behöva vara lufttätt. Nej, trots att de onda zorgonernas skepp skjuter hål tvärs genom väggen, så fladdrar det bara lite extra i gardinerna. Det är härligt surrealistiskt. Guldstjärna går till zorgonskeppet, vars runda former är som hämtade från Flash Gordon.

Pretentionerna?

Pojkarna är inte de bästa vänner, men måste lära sig att först acceptera och sedan älska varandra, för att komma hem helskinnade. Den mystiske astronauten är nyckeln.

Kirsten Stewart blir nedfryst i kryosömn, men eftersom hon  är så stel från början så märker man knappt av den saken

Kirsten Stewart blir nedfryst i kryosömn, men eftersom hon är så stel från början så märker man knappt av den saken

Specialeffekter och look;

En pärla. Det svävande huset borde erkännas som en modern rymdskeppslassiker, och alldeles oavsett att Zathura är en barnfilm så är den full av kärleksfulla hyllningar till science fictiongenren. Den våldsamma roboten (med röst av Frank Oz) skulle kunna vara hämtad från 1950-talets Forbidden Planet och ödlemonstren är rysligt men härligt läskiga. Det är ganska intensiv action mer starka effekter, så Zathura lämpar sig inte för de allra minsta barnen.

Zorgonerna är läskiga

Zorgonerna är läskiga

Luckor i manus,

Mer fantasy än science fiction, så naturens lagar är helt försatta ur funktion. Det måste ju vara magi som får brädspelet att styra vad som händer, och för ett vuxet science fictionfan kan det förstås bli lite väl larvigt i längden.  Men manuset av David Koepp (Spider-Man, Jurassic Park) håller ändå, och barnskådisarna är toppen.

Mest minnesvärda scen*

Då vi får veta vem astronauten är.

Rymdscenerna är toppen i Zathura

Rymdscenerna är toppen i Zathura

Domen:

Filmen bygger på Chris van Allsburgs bok, och det är (precis som du säkert gissat) författaren som också skrev Jumanji. Temat är ju mer eller mindre exakt det samma som i Jumanji, fast i rymden. Och vi slipper Robin Williams! Det är en liten doft av Ensam Hemma också.  Faktum är det är svårt att fatta att Zathura gick med förlust efter att ha floppat på bio. Det är nämligen en bra sci-fi för barn, tack vare regissören Jon Favreaus känsla för äventyr och fantastiska produktionsdesign. Favreau skulle ju senare gå vidare och regissera Iron Man 1 + 2 samt Cowboys and aliens.

Se även fler rymdfilmer och fantasyfilmer för barn+

Jim Hensons Labyrinth med David Bowie har en liknande drömsk känsla, fast tusen gånger mer flippad då. Don Bluths underskattade men kanske lite våldsamma Titan AE.  Wall-E, en av mina favoriter bland animerade långfilmer.

Följ Rymdfilm på Facebook och på Twitter

Regi: Jon Favreau

6 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.